Tekstil ve Moda

Angora Kumaş Nedir, Angora Kumaş Özellikleri

Ankara tavşanı. 
Angora (tavşan tüyü), tavşan türlerinin en kalitelisi olan Ankara tavşanından elde edilen elyafa angora adı verilir. Tavşan derisinin üst kısmı sert, kıvrımsız ve uzun kıllar altında ince, yumuşak, kıvrımlı ve kısa lifler vardır. 

Özel olarak yetiştirilen Ankara tavşanından elde edilen yünler, kaşmir keçisinin yünü ile birlikte, lüks liflerdendir. Angora yünü en hafif doğal elyaf olarak kabul edilir ve esnekliği ipeği bile geride bırakır. İçi boş angora lifleri ideal ısı depolarıdır ve nemi dışarıya verir. Angora yününün, ısınma ve ter emici özelliklerinden dolayı iyileştirici bir etkiye sahip olduğu söylenir. Diğer bir avantaj, doğal, yüksek oranda kir tutmayan elyaftır. Angora kıllarından yapılan ürünler bu nedenle daha az sıklıkta yıkanmalıdır. 

Tavşandan bu ince tüyler taranarak alınır. Çok sıcak tutar. Dayanıksız olmasından ve çok zor eğrildiğinden (iplik haline getirildiğinden) dolayı koyun, keçi, deve yünü veya sentetik liflerle karıştırılarak kullanılır. Romatizma, siyatik ve diğer hastalıklarda tavsiye edilen örgülerde, iç giyimde, fötr şapka gibi ince keçe kumaşların yapımında kullanılır. 

Angora Lifinin Elde Edilmesi 
En kalitelisi liflere sahip olanları Ankara civarında yetiştirildiğinden Angora ismini almıştır. Angora lifleri tavşan üzerindeki tüylerin taranması veya kırkılması yoluyla elde edilir. Lifler 3-4 ayda bir kırkılır ya da taranır. Her tavşandan ortalama 200-400 gram lif elde edilir. Yünü yumuşak, parlak, sıcak ve soğuk geçirgenliğinin azlığı nedeniyle ticari değeri yüksektir. 

Angora Lifinin Özellikleri 
Tavşan derisi üzerinde uzun ve kaba kılların altında ince ve yumuşak tüyler vardır. Angora lifi çok düzdür, ince ve hafiftir. Sıcak ve soğuğu geçirmediği için ticari değeri yüksektir. Son derece sıcak tutar. Ancak güveye karşı dayanıksızdır. Rengi beyazın her tonundadır. Nem çekme özelliği % 16-17 arasındadır. Keçeleşme özelliği yüksektir. Lif uzunluğu 1,5-8 cm arasında değişir, lif inceliği ise 15-20 mikrondur. Dayanıksız olması nedeniyle yalnız başına kullanılmaz, daha çok yün ile karıştırılarak kullanılır. Lifler düzgün, kısa ve kıvrımlılığı yoktur. İpeksi kayganlığa sahiptir. Bu da liflerin eğrilmesini zorlaştırır. Angora yünleri kaynar su ile muamele edildiğinde özelliğini kaybeder. Bu nedenle yıkama işlemi özenle yapılmalıdır. Angora lifi kimyasal reaktiflere karşı hassastır. Güneş ışınlarından olumsuz etkilenir. 

Angora Kullanım Alanları 
Kadınn elbiselik kumaş, bebek giysisi, eldiven, fötr şapka, örgü ipliği olarak kullanılır. 

0 yorum: