Viloft lifleri, Viloft® ticari markasıyla yakın zamanda geliştirilen, yassı enine kesitli ve tırtıklı yüzeyli rejenere selülozik bir elyaf olup bir tür modifiye viskondur. Lifin enine kesiti yassı olduğundan dolayı iplik yapısında lifler arası boşluk fazladır, bu nedenle hava alması kolay olduğu için, bu tür ipliklerle üretilen kumaşların ısıl ve termal özellikleri iyidir.
Viloft lifi, diğer tekstil lifleriyle karışım olarak kullanılabilir. Bu tür kumaşların % 70 hava içerdiği ve yüksek nefes alma özelliğine sahip olduğu bilinmektedir. Kolaylıkla nemi emer ve bu sayede doğal bir şekilde bakteri oluşumunu geciktirir, hijyeniktir. Nemi kolayca emmesi kuru bir his verir. % 100 biyolojik olarak parçalanabilen bir malzemedir ve bütün olarak çevreye zarar vermeden çözünebilir. Üretimi sırasında su tüketimi ve arazi kullanımı diğer liflere göre azdır. Viloft®'un tırtıklı yüzey yapısı kılcallık etkisinin oluşmasına ve sıvının vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır. Rejenere selülozik bazlı bir lif olan Viloft®’un kesit yapısının sağladığı yumuşaklık, kolay kuruma, hafiflik, sıcaklık özellikleri iyi bir konfor sağlar.
Viloft üretim aşamaları. |
Viloft Lifi Özellikleri ve Elde Edilmesi
Viloft elyafı modifiye viskon olarak bilinmekte olup özellikle polyester gibi elyaflarla karışım halinde kullanıldığında iplik içerisinde hava boşlukları oluşturduğu için kumaşların termal özelliklerini iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
Viloft®, Almanya menşeili Kelheim Fibres GmbH tarafından üretilen viskon elyaf türüdür. Kimyasal olarak ve üretim açısından viskon ile aynı prosese sahiptir, ancak kullanılan düze farklıdır. Üretiminde okaliptüs ağacı kullanılır. Kabukları temizlenen okaliptüs ağacı kerestesi küçük boyutlarda dilimlenir ve preslenerek yaprak haline getirilir. Ağaç selülozu Viloft® üretimi için bir çözelti içinde çözülmelidir. Selüloz kostik soda ve sodyum bisülfit içinde işlem görerek yabancı maddelerden arındırılır. Hamur haline gelen selüloz NaOH kostik soda çözeltisi içinde alkali selüloz haline gelir. Ön olgunlaştırma işleminden sonra alkali selüloza (CS2) karbon sülfür eklenerek selüloz ksantat elde edilir. Daha sonra seyreltik sodyum hidroksit ilavesi ile koyu kıvamlı viskoz çözeltisi elde edilir. Çözelti filtreleme ve temizleme işlemlerinden sonra yaş çekim adı verilen çekim ünitesine sevk edilir. Yaş çekim ünitesinde viskoz çözeltisi koagülasyon (katılaştırma) banyosu içinde bulunan filtre ve düze elemanlarına pompa yardımıyla sabit basınçla sevk edilir. Buradan, içerisinde birden çok küçük delik bulunan düze adı verilen ve özel bir profile sahip olan üretim kafasına basınçla basılan çözelti, koagülasyon banyosu içerisinden geçerken katılaşır ve germe, yıkama ve kurutma işlemlerinden sonra filament üretimi için bobine sarılır. Filamentler tow şeklinde bir araya getirilir. Kesme işlemi ile de ştapel (kesikli) hale dönüşür. Yıkama ve kurutma işlemlerinden sonra balyalanır ve viloft elyafı elde edilir.
0 yorum:
Yorum Gönder