Tekstil ve Moda

Viskoz Kumaş Nedir, Viskoz Kumaş Özellikleri

Viskoz kumaş. 
Viskoz (viscose) ipliğin ham maddesi kayın ağacıdır. Viskon ismi ile de bilinen viskoz; yapısal olarak aynı pamuk gibi selülozdan oluşur. Bu ipliklerden üretilen kumaşa ise viskoz kumaş denir. Selüloz esaslı rejenere lifler içinde en önemlisi ve en çok kullanıma sahip olan liftir. Viskoz üretimi sürecinde akışkan hale gelen selülozun yapısında, neredeyse hiç kimyasal değişiklik olmaz. Bu özellikleriyle viskozun yapısı pamukla yüksek benzerlik gösterir. Viskoz kumaşın nem alma özelliği, pamuktan daha yüksektir. Normal koşullarda % 11-14 oranında rutubet toplamakta ve şişme özelliği yüksek olduğundan % 80-120'ye kadar su emebilmektedir. Viskoz, pamuklu kumaşlardan çok daha yüksek olan nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca viskoz kumaşlar renklerin daha parlak görünmesini sağlar. 

Viskoz kumaş yapısı itibarıyla ipekli kumaşlar ile benzerlik göstermektedir. Viskoz kumaş oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir, sağlıklı ve nem emici olan yapısı ve kalitesi tekstil dünyasında sıkça tercih edilmesine olanak tanıyor. Üstelik yapısında bulunan selüloz, pamuk ve ipek benzerliğini açık şekilde ortaya çıkarmaktadır. İpeğe olan benzerliği de selüloz etkisinden gelmektedir. Kaliteli olması ve geniş kullanım alanı nedeniyle özellikle moda dünyasında çok sık tercih ediliyor. 
Farklı renklerde viskoz kumaşlar. 
Viskoz Kumaş Özellikleri Nelerdir 
Viskoz kumaşın pek çok farklı niteliği ve özelliği bulunmaktadır. Özellikle sağladığı avantajlar ile beraber moda dünyasında bir adım öne çıkıyor. 
- Elyafın narin ve düzgün eğirme özelliğinden dolayı üründe yumuşak bir tuşe elde edilmektedir. Kaygan ve ten ile uyumludur. 
- Viskoz elbiselerin giyimi rahat ve konforludur. 
- Nem alma kapasitesi çok yüksek olduğu için vücuttaki teri emer ve bunaltmaz. 
- Yüksek oranda nem emici özelliği bulunmaktadır. 
- Zarif ve rahat bir kumaş türüdür. 
- Baskı açısından elverişlidir. 
- Uzun süre renkleri korur. 
- Şişme özelliği yüksektir ve böylece teri emen bir yapıya sahiptir. 
- Pamuğa oranla esneme yapısı daha yüksektir. 
- Pamuklulara göre daha dayanıksızdır yıkama sıcaklığına dikkat edilmelidir. 
- Terleme yaratmaz ve hava alır. 

1 yorum:

Kumaş türü olarak viskoz nasıldır diye sormuştum yapay ile doğal kumaş arasında özellikleri olduğunu öğrendim