Tekstil ve Moda

Polyester Kostikleme İşlemi


Polyester kostikleme, inceltme ya da polyester kabuk soyma (Alm. Alkalisieren, Fr. alcalisation, İng. alkalization), polyester liflerinin yüzeyinin yüksek sıcaklıklarda derişik sodyum hidroksitle soyularak liflere daha yumuşak ipeksi bir görünüm kazandırıldığı ön terbiye işlemine denir. 

Kostikleme işlemi genellikle pamuk liflerine uygulanır ancak alkalileştirme veya alkalizasyon olarak bilinen inceltme işlemi ile polyester lifleri de kostiklemeye tabi tutulmaktadır. Bazların polyester liflerini çözücü özelliğinden yararlanılarak, lif yüzeyinin aşındırılmasıyla, tabii ipeğe benzer bir görünüm ve tutum kazanmaları sağlanır. İnceltme; polyester elyafın yüzeyinde soyulmalar, pürüzler meydana getirerek, elyafa emicilik, yumuşak tutum ve ipek parlaklığı gibi özellikler kazandırmak için kostik ile yapılan bir işlemdir. Bu işlem sonunda polyester elyafı ağırlık kaybına uğramaktadır. 

İnceltme işlemi ile polyesterin; 
- Boyarmadde alma özellikleri artar, yani daha iyi/koyu boyanır, boyanması kolaylaşır, 
- Yapay parlaklığı kaybolur, 
- Daha şeffaf bir özelliğe sahip olur, 
- Esneklik artar, buruşmazlık özelliği kazanır, 
- Mamulün dayanımındaki azalma; ağırlık kaybına, işlem koşullarına, lif kalınlığına bağlı olarak değişir. 

İnceltme, fiksajdan sonra ve boyamadan önce yapılır. Kullanılan kostik miktarı, istenilen etki derecesine göre değişir. İşlem kaynama sıcaklığında yaklaşık 1 saat süreyle yapılabilir. 

1 yorum:

inceltme işlemine tabi tutulmuş polyester hafiflemiş ve yumuşak tuşeye kavuşmuştur.