2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Türk Kırmızısı Rengi, Türk Kırmızısı Özellikleri 🇹🇷

Türk kırmızısı renk. 
Türk kırmızısı (Turkish red) 18. ve 19. yüzyılda pamuk boyamada yaygın olarak kullanılan kırmızının tonu bir renktir. Renk kodu #A91101'dur. Uzun ve zahmetli bir süreçle kökboya (rubia tinctorum) bitkisinin kökü kullanılarak yapılır. Hindistan ya da Türkiye kökenli olup, 1740'lı yıllarda Avrupa'ya getirilmiştir. Fransa'da rouge d'Andrinople (Edirne kırmızısı) ve rouge Turk olarak bilinir. 

Kırmızı tonları neredeyse sonsuzdu, bolca bulunuyordu. Ama bir tonu diğerlerinden müstesna biçimde ayrılıyordu. Türk kırmızısı dediğimizde pamukluları boyama sürecinde bu renk tonunu elde etmek için yapılan tüm işlemleri kapsamaktadır. Hem dünyaca ünlü kırmızı tonudur hem de bir pamuklu boyama sürecini ifade etmektedir. 

18. ve 19. yüzyılın başında Türkiye ve Hindistan'dan Avrupa'ya ihraç edilen popüler renklerden biri, Fransa'da rouge d'Andrinople olarak bilinen Türk kırmızısıdır. 

Rengin ham maddesi rubia bitkisinin kökünden elde edilmektedir. Boyama işlemi, kumaşların zeytinyağı, koyun gübresi ve diğer içeriklerin küllü suda birden fazla kez yıkanmasını gerektiren uzun ve karmaşık bir süreçtir. Fakat pamuğa mükemmel uyan parlak ve kalıcı bir kırmızı elde edilmesini sağlamaktadır. Kumaş, Avrupa'dan Afrika'ya, Orta Doğu ve Amerika'ya yaygın olarak ihraç edildi. 
Boya sanayisinde önemli yere sahip olan renk, 15. yüzyılda Edirne şehrinde kök boya olarak üretildi. 
Türk Kırmızısının Tarihi 
İlk kez 15. yüzyılda Edirnekâri ustalarının kullanmaya başladığı Edirne Kırmızısı, çok zahmetli boyama sürecini içermesi ve sırrını çözene, Avrupa'da yüksek miktarlı ödüllerin verildiği bir renk olarak tarihte yerini almıştır. Türk kırmızısının ününün Avrupa'ya kadar yayılınca, Avrupalı bütün boyama ustalarının, tekstilcilerin, sanayicilerin ve sanatçıların dikkatini çekmiş ve bu rengin peşine düşülmüştür. 

Dünya tekstil sanayisinde önemli yere sahip Edirne kırmızısı, 15. yüzyılda Edirne'de kök boya olarak üretilmiştir. 1700'lerden itibaren Avrupa'daki hemen her alanda Londra ile Paris arasında rekabet olduğu gibi boyacılıkta da Türk kırmızısını elde etmek için yarış vardı. Bu dönemde Fransızlar binlerce metre kumaşı sırf boyatmak için Osmanlı'ya göndermek zorunda kalırken İngilizler ise özel boyama usulünün formülünü bulmaya çalışıyorlardı. Bütün bu uğraşlar, bu özel kırmızı tonunu elde etmek içindi. 

Padişahın fermanıyla bu rengin formüllerinin paylaşılması yasaklanmış, Edirne'de o dönemlerde uzun süre casusluk olayları yaşanmıştır. Ancak bu çabalar işe yaramıştır. 

Tuğla kırmızısının daha parlağı olarak nitelenen ve sonradan adına Fransızlar tarafından Edirne kırmızısı denilecek olan rengi bulan iki Türk boya ustasının özel formülü, Edirne'ye gelen Fransız boya ustaları tarafından öğrenilerek; Edirne'den Avrupa'ya götürülmüştür. 1740'lı yıllardan başlayarak, bu özel kırmızı renk, İngiltere, Hollanda ve Fransa'da pamuklu kumaşların boyanması veya baskısı için kullanılmıştır. 

3 yorum:

Türk rengi, bitkisinin yetiştiği Edirne'de yapılan çalışmaların ardından yeniden ekonomiye kazandırılacak.

Haberler

Edirne Kırmızısının ortaya çıkış sürecini ve yapım aşamalarını detaylı anlatan Fransızca yazılı Amerika'dan temin edilmiş kaynak "Andrinople Le Rouge Magnifique" Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde Edirne Kitaplığı envanterinde 550. kitap olarak yerini aldı.

Karada Fransa, denizde İngiltere..
Modada Fransa, kumaşta İngiltere..

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.