Tekstil ve Moda

Perde Nedir, Perde Çeşitleri

Perde; genellikle kumaştan üretilen ve dikey vaziyette asılan, görüntü engelleyici eşyadır. Pencere perdeleri genellikle iç mekanın görülmemesi ya da ışığın yoğunluğunu ayarlamak için kullanılır. Kumaş perdeler dışında, plastikten ya da ahşaptan yapılan ve bol parçalı, jaluzi adı verilen eşyalar da perdeye benzer şekilde kullanılır. 

Perde Çeşitleri Nelerdir 
Perdeler genel olarak kategorilere ayrıldığında: mekanik perdeler, kumaş perdeler ve tül perdeler olmak üzere üç kısma ayrılabilir. Mekanik perdeler kendi aralarında da ayrılırlar, bunlar: Stor, zebra, jaluzi ve dikey perdelerdir. En yaygın perde örnekleri: Pamuk, keten, yün, ipek, akrilik, polyester, viskoz ve asetat, ağartılmış jüt ve cam elyafı gibi malzemelerle yapılan, tek renkli düz dokumalardan oluşur. Ayrıca bu maddelerden yapılmayan perdelerde de bu tüm liflerle yapılmış izlenimi oluşturulmaya çalışılır. Perdelerde damask tarzları dahil, jakarlı ve armürlü dokumalar; büzgülü kumaşlar, dokuma ve örgülü yün, pamuk, moher ve akrilik liflerden yapılma ürünler tercih sebebidir. En çok tutulan karışımlar pamuk- viskoz-keten ile polyester-keten karışımlarıdır. 

Stor Perde 
Kumaşın rulo etrafında sarmalanması prensibiyle çalışan bir perde sistemidir. Yukarı veya aşağı konumlandırılabilir. Stor Perdeler genelde ofis, iş yeri veya evlerin balkon, teras camlarından tercih edilir. 

Tül Perde 
Nüfusun artmasıyla birlikte yoğunlaşan mimari yapılaşmaya bağlı olarak güneş ışığından faydalanma ihtiyacı doğmuştur. Kalın perdenin yanında tül perdelerin kullanımını da gündeme getirmiştir. Günümüzde renkle, iplik kalınlığıyla ve dokuyla oynayarak çok çeşitli tül perdeler üretilmektedir. 

Blackout Perde 
Blackout (Kalın) perdeler, mekânda ısı, ışık ve ses yalıtımı gibi işlevsel özelliklerinin yanı sıra dekorasyonda önemli unsuru oluşturmaktadırlar. Genelde sinema, tiyatro ve odaya ışık girmesini istemeyen kişiler tarafında tercih edilir. 

Fon Perde 
Fon perdeler genelde dekoratif amaçla kullanılan ve tül perdelerin sağ ve sol taraflarına dikey olarak asılan perde çeşididir. İlk zamanlar dekor perdesi olarak anılan perdeler günümüzde bir çok model ve tasarımla üretilmektedir. 

0 yorum: