Tekstil ve Moda

Hakim Yaka Nedir, Hakim Yakalı Ne Demek

Hakim yaka gömlek. 
Hâkim yaka (Alm. Stehkragen, m; Fr. col montant, m; İng. high collar; stand-up collar), boyun çevresine klasik yaka ayağının dikimiyle oluşturulan yaka modeline denir. İsmini hakim cübbesinden alan hakim yaka elbise, dik ve kısa bir gömlek yakasına sahiptir. Yakasız yaka adıyla da anılan hakim yaka gömlek modelleri, dik bir şekilde katlanmadan duruş sergiler. Bu tarz parçalarda kravat, papyon takılmaz. 

Giyim ürünlerinde tarzı belirleyen en önemli kriterlerden biri yaka stili oluyor. Gömleklerde, tişörtlerde ve farklı üst giyim ürünlerinde ağırlıklı olarak kullanılan klasik sivri yaka dışında bebe yaka ve hakim yaka biçimleri de öne çıkıyor. Hakim yaka kapalı bir yaka modeli olarak tanınıyor ve hem kadın kıyafetlerinde hem de erkek kıyafetlerinde tercih ediliyor. Özellikle erkek kıyafetlerinde geçmişte kullanılan ve günümüzde tekrar popülerliği artan hakim yaka, sadece gömleklerde değil kısa ya da uzun kol tişört ve ceket gibi üst giyim ürünlerinde de kullanımı ile karşınıza çıkıyor. 

Erkek ve kadın giyimde tercih edilen modellerden biri olan hakim yaka gömlek çeşitleri, hem spor hem de klasik kıyafetler ile kullanılan bir model olarak sizlere sunuluyor. Özellikle kullanılan kumaş türüne ve desenine göre tarzı değişen ürünler arasında ağırlıklı olarak yazlık gömlek çeşitleri bulunuyor. Gömlek modellerinde kısa ve uzun kol olarak tasarımları değişen ürünlerde dikkat çekici diğer bir ayrıntı ise düğme biçimleri oluyor. Genellikle önden komple düğmeli olan gömlekler arasında göğüs hizasına kadar yarım düğmeli ürünler de yerini alıyor. Uzun kol hakim yaka gömlek modellerinde tek renk ürünlerin yanı sıra ekose desenli, çizgili, kareli ve puantiyeli ürünleri bulabilirsiniz. 
Beyaz işlemeli hakim yaka gömlek. 
Desenli modeller ile günlük yaşamda kullanılabilecek rahat tasarımlar olarak öne çıkan ürünlerin renkleri de farklılık gösteriyor. Ağırlıklı olarak koyu renklerin tercih edildiği kareli modeller sonbahar kış sezonunda ideal bir kullanım sunarken açık renk tonlarının kullanıldığı desenli modellerse bahar ve yaz sezonlarında giyilebiliyor. Tek renkli hakim yaka uzun kol gömleklerde ise markaya bağlı olarak farklı renkler tercih ediliyor. % 100 pamuktan üretilen ve koyu renk tonlarının yanı sıra ince dokuları ile farklı sezonlarda giyilebilen ürünleri yazın tek parça olarak giyebilir, bahar sezonlarında ise farklı ceketler ile kombinleyebilirsiniz. Özellikle klasik giyimde kullanılmaya elverişli olan pamuklu hakim yaka gömlekleri iş yerinde giyebilir, kravat takma sorunu olmadan ceketler ile klas bir hava yakalayabilirsiniz. Uzun kol gömlekler arasında kolları kıvrılıp sabitlenebilen gömleklerse sportif bir duruş sergiliyor. Özellikle ünlü hazır giyim markalarının ürünleri arasında yer alan denim hakim yaka gömlekler, denim pantolonlar ile tarzınızı tamamlayan parçalar oluyor. Uzun kol gömleklerde açık renkli ürünler ise yaz aylarında ideal bir kullanım sunuyor. Kumaş tercihlerinde ise pamuklu kumaşın yanında keten kumaşın da kullanıldığı modeller, yaz aylarında rahat bir şekilde giyilebiliyor. Hem sportif hem de klasik bir duruşu olan keten uzun kol gömlekler, ceketler ve kanvas ya da kot pantolonlar ile farklı kombinler oluşturmanıza yardımcı oluyor. 

Kısa kol hakim yaka gömlek modelleri ise mütevazı duruş sergileyen modeller olarak öne çıkıyor. Uzun kol modellerde olduğu gibi keten ağırlıklı olan ürünler tişört havası sergileyen tasarımları ile sportif giyimde tercih ediliyor. Kol ve düğme detayları dışında gömlek modellerinde ürünün tarzını etkileyen diğer bir unsur ise yaka astarları oluyor. Yaka bölümünün iç kısmında ve düğme bölümlerinde kullanılan farklı renkte kumaş detayı ile hareketli bir duruş yakalayan modellerin sol üst kısmındaki cep detayı da ürünün tarzını etkiliyor. 

1 yorum:

Boynunuz çok kısaysa hakim yakalar daha fazla kapatabilir. Bu sebeple hakim yaka dışında farklı yakalara yönelmeniz daha iyi olacaktır.