Tekstil ve Moda

Balıkçı Yaka Nedir, Balıkçı Yaka Ne Demek

Balıkçı yaka kazak. 
Balıkçı yaka ya da boğazlı yaka (Alm. Rollkragen, m; İng. turtle neck), kazaklarda boynu saran ve katlanabilen yaka modelidir. Kolsuz ya da uzun kollu olarak tasarlanabilen balıkçı yaka elbiseler, göğsü ve boğazı tamamen kapatır. Balıkçı yaka hem erkeklerin hem de kadınların beğenerek kullandığı, üst giyim ürünlerinde olan bir yaka modelidir. 

Tarihsel gelişime bakıldığında, balıkçılardan çıktığı rivayet edilen (rüzgarlı havalar nedeni ile) bu yaka çeşitleri ilk kez 1800'lü yıllarda asker ve sporcuların iç giyimlerinde görülmüştür. 1950'li yıllar geldiğinde de bohem tarzında giyinen kişiler sıklıkla balıkçı yakaların sade ve bohem havasından yararlanmıştır. Günümüzde de dış giyimde, her tarza uygun olarak balıkçı yaka kazak, ve bluz çeşitleri bulunmaktadır. Balıkçı yakalı kazaklar boyunlu kazak olarak adlandırılır. 

Boğazlı Yaka Giysiler ile Ne Giymeliyim 
Boğazlı yakalar kazaklarda katlanabilen ve boynu saran yaka türüdür. Kış aylarının vazgeçilmez kıyafeti olan boğazlı kazaklar ve boğazlı elbiseler, sonbahar ve kış aylarının soğuk günlerinde hem sıcak tutan hem de şık gösteren kıyafetlerdir. Soğuk havalarda elbise giymek isteyenlerin öncelikli tercihi olan boğazlı kıyafetler, pek çok model seçeneği ile oldukça kullanışlıdır. Tam boğazlı, yarım boğazlı, uzun kol ve yarım kol gibi pek çok çeşidi bulunan elbiselerden tarzınıza uygun olanı ile hem sadeliği hem de şıklığı elde etmiş olursunuz. 

Boğazlı elbisenizin bel kısmına kemer takarak da daha şık bir görünüm yakalayabilirsiniz. Günlük kullanımlarınızda ise spor ayakkabı ile giyebilirsiniz. Boğazlı uzun elbisenizle farklı renklerde düz tabanlı bir deri bot giyerek mükemmel bir uyum yakalayabilirsiniz. Boğazlı elbiselere en çok yakışan aksesuarlardan biri kolyedir. Yalnız uzun kolye seçmek daha doğru bir tercih olur. Şıklığınıza şıklık katacak diğer bir aksesuar ise şapkadır. Elbisenizi uygun şapka ile bütünleştirerek stil sahibi olmanın keyfini doyasıya çıkarırsınız. Vücut tipinizin nasıl olduğunu bilmek çok önemli. Çünkü alacağınız kıyafetleri vücut tipinize göre seçmeniz gerek. Eğer göbek çevrenizde ya da basen bölgenizde fazlalığınız olduğunu düşünüyorsanız vücudunuzu sarmayan ve daha salaş bir boğazlı elbise giyebilirsiniz.  Böylelikle fazlalıklarınızı saklamış olur ve daha hoş görünürsünüz. Zayıf bir vücut tipine sahipseniz vücudu saran modelleri tercih edip zarif bir görünüm elde edebilirsiniz. 

Sizi sıkmayan ve bunaltmayan dokuları seçmeye özen göstererek kombininizde şıklığı ve rahatlığı da elde edebilirsiniz. İş ortamında da rahatlıkla giyebileceğiniz boğazlı elbiseler ile tarzınızı arzu ettiğiniz gibi yansıtırsınız. Boğazlı yaka model çenenin hemen altına oturur ve boyun bölgesini tamamen sarar. Özellikle kışın boynunuzu sıcacık tutmak için iyi bir tercih olabilir. Kısa boyunları daha tıfıl gösterebilir. Bu yüzden çok sık tercih etmemek yerinde olur. 

3 yorum:

boğazlı kazaklar kışın sizi hasta eder neden mi boğazınız ve özellikle bademcikler sıcağa alışır sürekli balıkçı yaka giymek gerekir. Bundan dolayı ya kışın ya hep balıkçı kazak modellerini giyin ya da hiç giymeyin.

Boğazlı kazağın boğazı genişledi bu nedenle boğazlı kazağın boğazını kesmek istiyorum bu mantıklı mı acaba

Balıkçı yaka triko söz konusuysa dikkat edilecek konu vücut şeklidir bence boğazlı trikolar genelde fit kesim olduğundan dolayı herkese yakışmıyor. Balıkçı yakalar göbek ve omuz detayını ön plana çıkarır.