Tekstil ve Moda

Amigurumi Nedir. Amigurumi Nasıl Yapılır

Türk el işi sanatlarında da kullanılan örgü tığı ile yapılan sık iğne, amigurumideki en önemli tekniktir. 
Amigurumi, ilmek bebek olarak da bilinen amigurumi, örgü tığı ile örülebilen, sık iğne tekniği kullanılarak yapılan örgü tekniğine denir. Amigurumi, tığla sıkı şekilde örülen çeşitli şekillerdeki oyuncaklardır. Japon oyuncak yapma sanatı olan amigurumide, genelde hayvanlardan oluşan oyuncaklar, cansız nesneler ve sanatsal kaplamalarla donatılarak estetik şekle sokulmaktadır. Amigurumi, Japon kökenli bir kelime olup Ami (tığ veya şiş ile yapılmış) ve Nuigurumi (içi doldurulmuş oyuncak) kelimelerinden türeyerek bu kavramı meydana getirmiştir. 

Japonca'da oyuncak yapma sanatı olarak nitelendirilen amigurumi; dünya çapında popülerliği giderek artan oyuncaklardan birisidir. Tamamen el emeği göz nuru olarak, ilmek ilmek işlenen bu oyuncaklar aynı zamanda oyuncakların kopma ihtimalini ortadan kaldırması ile büyük bir rağbet görüyor. İğne tekniğiyle oyuncağa uyarlanan teknikte ip, tığ ve kilitli gözler olmazsa olmazdır. Hatta gözler öylesine önemlidir ki takıldığı yerden asla çıkmamalı ve bu güvenceyi vermelidir. Tipik amigurumi sanatında hayvanlarında kollar ve bacaklar zayıf, silindir gövde ve büyük bir kafa dikilirken (Japon stili böyledir) genelde satın alınma amaçlı ya da çocuk oyuncağı olarak yapılmaktadır. 2003 yılında başlayan Amigurumi, 2006 yılında popüler olmuş ve kendine 10 dolar ile 100 dolara arasında satıldığı bir pazar oluşturmuştur. 

Neden Amigurumi Oyuncaklar Tercih Edilmeli 
Amigurumi oyuncaklar diğer plastik ve tahta malzemelerden yapılmış oyuncaklara nazaran oldukça sağlıklıdır. Fabrikasyon ürünü değildir, tamamen el emeğidir. Amigurumi oyuncaklar, antialerjik pamuk iplerden örüldüğü için alerjiye sebep olmazlar. Kirlendiğinde kolayca makinede hassas programlarda ve düşük sıcaklıkta yıkanarak temizlenebilir. İçi elyaf silikon ile doldurulur bu nedenle yumuşak ve tehlikesizdir. Göz, burun gibi malzemeler çocukların güvenliği açısından sabitlenmiştir. Rahatlıkla uyku arkadaşı olarak çocuklara verilebilir. Ayrıca amigurumi oyuncakların yumuşak bir dokuya sahip olması çocukların oyun oynarken birbirlerine zarar vermesini de engeller. 
İlmek bebek ya da amigurumi, örgü tığı ile örülebilen, sık iğne tekniği yapılan örgü oyuncaklardır. 
Amigurumi hangi ipten örülür 
Hemen her türlü iplik ile amigurumi yapılabilir ancak kullandığınız ipin çok ince olmaması ve zamanla tüylenme yapmayacak cinsten bir yün olması daha iyi olacaktır. Bebekler için olan tüysüz, pamuklu iplikler amigurumi için idealdir. Ayrıca kolay kopmayan bir iple örmek de oyuncağınızın ömrünü uzatacaktır. 

Amigurumi için gerekli malzemeler hangileri 
Amigurumi yapmaya başlamak istiyorsanız, öncelikle örgü malzemeleri satan bir dükkandan fazla kalın uçlu olmayan alüminyum tığlar ve amigurumiye uygun yünler almalısınız. Sürekli ilmek sayarak öreceğiniz için bir ilmek işaretleyicisi de faydalı olacaktır. Daha sonra yapacağınız oyuncağın şekline göre ek malzemeler almanız gerekecektir. Ayrıca oyuncağınızı daha detaylı süslemek için amigurumi gözleri, oyuncağın içini doldurmak için elyaf, detaylar için daha ince bir ip ve iğneler ve süslemek için dilediğiniz ek parçaları da hazır bulundurmalısınız. Örme kısmı tamamlanmış bir amiguruminin görselliğini artırmak için renkli keçeler, örgü ya da dikilmiş kıyafetler, saç ve toka gibi aksesuarlar da eklenebilmektedir. 

Amigurumi nasıl yapılır 
Temel olarak tığ örgü ile sık iğne tekniğini yapmayı biliyor olmalısınız. Bunu öğrendikten sonra verilen tariflere uygun olarak örgünüze başlayıp, gerekli yerlerde ilmek arttırıp eksilterek oyuncağınızı şekillendireceksiniz. İnternette bununla ilgili videolara ve açıklamalı eğitimlere ulaşabilirsiniz. 

4 yorum:

reklamdaki buzağı hangi teknikler yapılmıştır ararken buldum amigurumi buzağı, amigurumi inek yapımı videoları da izleyeyim biraz

Amigurumi oyuncaklar, kirlendiğinde kolayca yıkanarak temizlenebilir kullanılan malzemelere bağlı olarak.

Amigurumi kahverengi renkli güvenlikli vidalı göz arıyorum nerden buluruz

Amigurumi bebeklerin fiyatları ne kadar. Kendim yapsam amigurumi örmek zor mu, amigurumi malzemeleri neler amigurumi yapimi kolay mı acaba, amigurumi bebek hangi ipten örülür.