Tekstil ve Moda

Japon Çiçek Düzenleme Sanatı İkebana Nedir, Nasıl Yapılır 🇯🇵

Japonlarda, geleneksel çay töreni kurallarına ve belli bir simgeye bağlı yapılan çiçek düzenlemesi. 
İkebana, kadō olarak da bilinen çiçeklerin hâli, Japon çiçek düzenleme sanatına verilen addır. Vazo, tepsi, çanak vb. içinde çiçekler düzenlenebilir. İkebana'nın kelime anlamı yaşayan çiçek anlamına gelmektedir. Çiçeğin doğadan alınıp çeşitli mekanlarda büyüklü, küçüklü boylarda yaşatmak olarak da tanımlanabilir. 

Japonlarda, geleneksel çay töreni kurallarına ve belli bir simgeye bağlı olarak yapılan çiçek düzenlemesi anlamına gelen ikebana, çiçeği yaşatırken bazı teknikler ve felsefeler kullanılır. Böylelikle beynimizin ve ruhumuzun bir sentezi sonucu bir sanat ortaya çıkmaktadır. Maddiyat ve maneviyatı dengelemek anlamına da gelir. 

Japon kültüründe çiçek yaşatma-düzenleme sanatı olan İkebana doğanın güzelliklerini yansıtan bir sanattır. İlk olarak budist ibadetlerde ve ölmüşlerin ruhlarına sunulan bu çiçekler, bir ritüel olmuş ve 15. yüzyılda budist rahiplerin öğrettiği bir sanat olarak yer edinmiştir (yaygınlaşması 17. yüzyılı bulmuş). Zamanla toplum arasında özel bir ilgi olmuş ve ikebana öğretilerini temel alan bir çok okul açılmıştır. 

Günümüzde en bilinen ve en eski olan okul budist rahip Ikenobo Senei tarafından kurulmuştur. Japonya - Kyoto'da bulunan bu okul Rokkakudo tapınağında faaliyetlerine devam ederken, 45 dalda verdiği eğitimle aristokrat sınıfından papazlara kadar geniş bir öğrenci kitlesiyle öğretilerine devam etmektedir. 19. yüzyılda İkebana adına ilk modern okul açılırken, 20. yüzyılda artistik sanata önem verilmesiyle serbest stil geliştirilmiştir. Günümüzde Japonya'da ikebana eğitimi veren 3000 okul bulunmaktadır. İkebana çiçek sanatına döndüğümüzde ise düzenlenen çiçeklerin vazo, saksı, buket gibi çok çeşitli sunulduğunu görmek mümkündür. İkebana süsleme stilinde 3 ana dal bulunurken bunlar; cennet, dünya (toprak diye de geçer) ve insan olarak sembolize edilmektedir. Mesela buketin en altında bulunan çiçek-yeşillikler kişinin geçmişini, orta kat bugünü, üst kat ise geleceği simgelemektedir ki her buketin kendine ait bir dinamiği vardır (genç kişilere hediye edilecek buketlerde üst kata, yani geleceğe yoğunlaşılır bir örnektir). Yaşam felsefesiyle ilgili olan ikebana tasarımı çiçeğin seçimi, düzenlemedeki tutumlar ve çiçeklere karşı saygı olarak önemli bir yere sahiptir. İkebana kendi içinde de adlandırmalara ve eğitimlere ayrılırken bunlar çay saatine özel, yeni başlayanlar için gibi değişik alanlarda çoğaltılmaktadır. 

4 yorum:

ıkebana çiçeği yaşatırken bazı teknikler ve felsefeler kullanılır, ama çiçek büyünce sanat da değişir o zaman

ikebana sanatı nedir ikebana çiçeklerin felsefesi olan bir şekilde düzenlenmesidir.

Japon çiçek sanatı bulmaca cevabı olan terimdir

geleneksel japon çiçek düzenleme sanatı ülke olarak japonya bulmacalarda çıkar