Tekstil ve Moda

Femme Fatale Ne Demek, Femme Fatale Kadın Özellikleri ❤️‍🔥

Cazibesi ile istediğini elde eder, bu yolda kural tanımaz, erkekleri hem aşığı hem de kurbanı yapar. 
Femme fatale, birlikte olduğu erkeklere sıkıntılar yaşatan, tehlikeli, seksi, kışkırtıcı kadınları tanımlar. Fransızca bir tabir olan femme fatale, felakete neden olan kadın anlamına geliyor. Femme fatale teriminin okunuşu da sıklıkla merak ediliyor. Femme fatale, fam fatal şeklinde okunuyor. 

Femme Fatale, Fransızca'da felakete sebep olan ölümcül kadın olarak Türkçe'ye çevrilirken Fatal kelimesi dönüşü olmayan, alında yazılı olan, mukadder (yazgıda olan) anlamlarında günümüzde de kullanılmaktadır. Mukadder kelimesinin içinde geçen "kader" kelimesi ise Arapça'da kökenli olup alın yazısı, yazgı anlamına gelmektedir. Sonuç olarak Femme Fatale için alın yazısından (kaderden) dolayı karşımıza çıkan kadın olarak Türkçe'ye çeviri mümkünken, İngilizce'de ise Fatal kelimesine ilk olarak ölümcül karşılığı verilmiştir. 

Öldürücü kadın olarak da yer alan Femme Fatale'nin bu anlamdaki karşılığına, tarihin güzel ve zeki kadınları Mata Hari (dansçı kimliğinle çalışan casus), Kleopatra'nın örnekleri verilmektedir. Tarihteki ilk örnekleri ise Akad mitolojisindeki Sümer Tanrıçası İştar (bereket, aşk, savaş ve seks tanrıçasıdır) olarak bilinirken Orta Asya mitolojisinde Alkarısı (genelde lohusa döneminde kadınlara musallat olur, ama bekar erkeklere de güzel bir kadın kılığında göründüğü bilinir ve onların ciğerini sökerek yemektedir) Femme Fatale kavramını ifade etmektedir. Dinde yer alan Havva, Lilith, Delilah Femme Fatale karakteri olarak bilinirken dünyadaki kadın algısını değiştiren bir dişi de Lou Andreas-Salomé olarak bilinmektedir. 

19. yüzyılda kadın hakları hareketinin gelişmesi ve bu harekete burjuvazinin tepkisi ve korkularının ifadesi olarak Femme Fatale tiplemesi akıllarda daha geniş bir yer tutmaya başlamıştır. Sanatta da çok sık kullanılan Femme Fatale kavramı baştan çıkarıcı, şehvetli arzularıyla ilişki kuran, kendine aşık eden ve aşık ettiği erkeğin toplumsal duruşundan maddiyatına her şeyine sahip olabilen kadın olarak tanımlanmaktadır. Erkeğin içgüdüsel olarak zaafına yenilip kapıldığı Femme Fatale'ye tarih boyunca farklı şekillerde gönderme yapılmış ve modernizme uygulanarak günümüze kadar gelmiştir. 

Femme fatale örnekleri sıralanırken sinemadan yararlanmak mümkün. Sinemada sıklıkla femme fatale karakterlerin öykülerine yer veren yönetmenler, unutulmaz filmlere imza atmıştır. Bu karakterler arasında Nikita ve Lara Croft'u sayabiliriz. Keza Rita Hayworth tarafından canlandırılan Gilda karakteri de beyazperdenin unutulmaz femme fatale karakterlerinden biridir. 

2 yorum:

Cazibesini kullanarak her istediğine ulaşan ve bu yolda asla kural tanımayan, erkeklerin hem aşığı hem de kurbanı olduğu, zeki ve çekici bu kadın tipi femme fatale kadın olarak tanımlanır.

Femme fatale giyim tarzı femme fatale kadının özellikleri ile ilişkilidir ve vurucu detaylar içerir.