Tekstil ve Moda

Spunlace Nedir, Spunlace Kumaş Ne Demek

Spunlace kumaş. 
Spunlace ya da suyla sabitlenmiş tülbent esaslı yüzey (Fr. non-tissé lié par jet d'eau, İng. spunlaced fabric; spunlaced nonwoven fabric), sabitleştirilmesi (kumaş formu kazandırılması), tülbent esaslı yüzeyi oluşturan liflerin basınçlı suyla birbirine dolaştırılması yoluyla sağlanan, ıslak mendil, tek kullanımlık tıbbi tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılan tekstil yüzeylerine denir. 

Spunlace, su gücü (hydroentanglement) yardımıyla tekstil elyaflarının birbiriyle tutturulmaları sonucu oluşan nonwoven (dokusuz yüzey) kumaşlara denir. Spunlace teknolojisi tarakla kumaş tülbenti haline getirilen nonwoven bir kumaşın suyla işlemden geçirilerek liflerin bağlanmasından oluşur. Temel olarak, taraklanmış bir dokusuz yüzeyli kumaş çeşitli elyaflardan oluşturulur ve bu şekilde oluşturulan kumaş yüksek basınçlı su jetlerinin akımı altında bağlanır. 

Viskoz, PET, pamuk, tencel, PP, veya PLA ştapel elyaf taraklanır ve su ile işlemden geçirilerek yumuşak ve dolgun bir malzeme elde edilir. 
Spunlace nonwoven kumaş. 
Spunlace Nonwoven Kumaş Özellikleri 
- İyi şekillendirilebilme, 
- Islak ve kuru halde temizleme çözücülerine yeterli dayanıklılık, 
- Yüksek emicilik, 
- Toksik ve alerjik malzeme içermeme, 
- Tüy oluşturmayan yüzey, 
- İyi aşınma dayanımı, 
- Boyutsal kararlılık, şeklini muhafaza edebilme, belirli oranda buruşukluğu giderebilme. 

Spunlace Nonwoven Kumaş Kullanım Alanları 
Spunlace, nonwoven alanında büyüyen bir teknolojidir ve çeşitli temizlik bezleri, makyaj temizleme bezleri, kolonyalı mendiller için tercih edilen kumaş olmasının yanı sıra teknik tekstiller ve dayanıklı uygulamalarda da giderek artan oranda kullanılmaktadır. 

0 yorum: