Tekstil ve Moda

Şayak Kumaş Nedir, Şayak Kumaş Özellikleri

Şayak kumaş. 
Şayak kumaş, 2/2 dimi örgü yapısında, kalın tek katlı strayhgarn atkı ipliği ve genellikle iki katlı pamuk çözgü ipliği kullanılarak dokunan, pamuk ipliğini kapatacak ölçüde dinkleme işlemi uygulanmış kumaşlara denir. 

Şayak (serj), 2/2 dimi örgüde dokunan, atkısı kalın numara ştrayhgarn iplik, çözgüsü genellikle pamuk olan ucuz bir kumaş tipidir. Çözgüde iki katlı, atkıda tek katlı iplik kullanılır. Kumaş beyaz olarak dokunur. Pamuk ipliğini kapatacak ölçüde dinklendikten sonra, top boyama yöntemiyle siyah, koyu kahverengi, lacivert gibi renklere boyanır. Daha kaliteli tiplerinde hem atkı, hem çözgüde ştrayhgarn yün ipliği kullanılabilir. 

Şayak, çuhadan daha seyrek dokunan, verev görüntüsü olan, dimi örgüyle dokunmuş yünlü bir kumaştır. Şayak kumaşlar, kaba dokulu olmakla birlikte, sıcak tuttuğu için, yakın tarihimize kadar kırsal bölgelerde ceket ve pantolon yapımında kullanılmıştır. 

Tipik bir örnek aşağıda verilmiştir: 

Örnek kumaş: Çözgü 12/2 Ne pamuk ipliği, cm'de 12 sıklıkta, atkı 3,5 Nm ştrayhgarn iplik, cm'de 10 sıklıkta, ağırlık 470 g/m², en 145 cm. 

0 yorum: