Damasko, aynı armürün atkı yüzü ve çözgü yüzü ile oluşturulan bir zemin ya da desen etkisi verilmiş, tek renkli, ipekli ya da bazen ipek, yün, pamuk karışımı döşemelik kumaş türüdür. Damasko dokuma, yalnız atkı ve çözgü etkili armürlerin zıtlığından yararlanılarak desenler verilmiş örgüde, zemin armürü olarak genelde dimi veya saten örgünün birlikte kullanımıyla dokunur.
Damaskolar, tek çözgü grubu ve tek atkı grubuyla kumaş desenlerinin dokunması tekniğine dayanan kumaş çeşitleridir. Düz dokumanın yanı sıra desenli dokunan armürlü ve jakarlı mamuller bu tarzda dokunabilir.
Bir damaskoda ışık, armürlerin atkı ve çözgü atlamaları üstünde değişik etkiler yaparak desenlerin daha iyi görünmelerini sağlar. Düz damasko dokumalar, atkı ve çözgüye paralel olarak raporlu desenlerle dama etkisi yapar. Buna karşın eğri çizgili damasko dokumalarda tüm süsleme motiflerinden yararlanılır. Bu dokumalar, çözgü etkili bir zemin armürü ve motifler içinde atkı etkili bir armür uygulanarak elde edilir. Bu tür kumaşlarda jakar makineleriyle çok büyük desenler oluşturulabilir.
Jakarlı damasko, jakarlı motiflerin 5'li ya da 8'li atkı ve çözgü sateni ile geliştirildiği
pamuklu beyaz kumaşlara verilen addır. Orijinal olarak ipekli olan bu kumaş türü ketenden de dokunmaktadır.
Geleneksel kumaş çeşidi olarak Osmanlı'da ipek ve keten karışımıyla dokunmuş ve adına Şam kumaşı veya dimışkî de denmiştir. Damaskolar Ortaçağ'da Şam tezgâhlarında dokunarak İslam ülkelerine ve Avrupa'ya da gönderilmiştir. Daha sonraları Venedik ve Genova şehirlerinde damaskoların taklitleri yapılmaya başlanmış olup çoğu zaman döşemelik, sofra örtüsü vb. yerlerde kullanılmıştır.
Damask kumaşa adını aldığı şehirden dolayı Şam kumaşı da denir. Çözgü ve atkı sateni kullanılarak desenlendirilmiş tek renkli, tek katlı, genellikle beyaz jakarlı kumaş. Pamuk ya da keten iplik kullanılır. Çözgü iplikleri parlak, atkı iplikleri mat seçilir. Önce Şam'da dokunmuş bazı İtalyan kentlerinde de üretilmiştir. Çoğunlukla çiçek motiflidir. Kumaşın ön yüzünde parlak olan bölümler arkasında donuktur. İkiyüzlü ipek ya da yün/keten karışık döşemeliklere de aynı ad verilir.
Damask genellikle döşeme, perde ve
minderler için kullanılan ağır, kaba dokuma bir kumaştır. Kumaş genellikle çiçek desenleri veya tersinir rakamlar kullanır.
Damask, her iki yüzü de kullanılabilen bir kumaş çeşididir. Genellikle ipek, keten ve yün karışımı olan bu kumaş çeşidine, Şam kumaşı adı da verilir. Fransa ve İtalya'da dokunan taklitleri ise "damasko" olarak adlandırılır. Kendinden desenli olan damask kumaş, ev dekorasyonunda döşemelik ya da perde olarak sık kullanılan kumaş çeşitleri arasındadır. damask kumaş, çift taraflı olması nedeniyle dekorasyonda oldukça önemli bir yere sahiptir. Mat iplik desenler üzerine parlak saten ipliğin işlenmesiyle üretilen kumaşın dokumasında gümüş ve altın renkli klasik iplikler oldukça sık kullanılır. damask kumaş, evini klasik detaylarla döşemek isteyenlerin en beğendiği kumaş türleri arasında yer alır. damask kumaşlarla tasarlanan perdelerle evlerin salonlarında son derece
elegan bir görünüm meydana getirmek mümkündür. damask, döşemelik kumaş olarak da tercih edilir. Klasik görünümünün yanı sıra fiziksel olarak da ağır bir kumaş olan damask, bu yönüyle diğer kumaş türlerine göre daha dayanıklıdır. Bu nedenle koltuk takımlarında uzun süreli ve sağlam bir kullanım sunar. Ev dekorasyonunda geleneksel çizgileri sevenler, koltuk takımlarının yanı sıra yastık ve minderlerde de damask kumaş tercih edebilir. Düz renk koltuk takımlarıyla şık bir kombin oluşturan klasik damask kumaşlı yastıklar son derece dekoratiftir. damask kumaş, yemek takımı sandalyelerinde değişim yapmak isteyen kişiler tarafından da tercih edilebilir. Bunun yanı sıra bu şık kumaş çekyat döşemesi olarak da kullanılabilir. damask, ağır bir kumaş olması nedeniyle ev dekorasyonunda duvar kaplaması olarak tercih edilebilir. Kendinden desenli olan damask kumaşlar, evde şık kombinasyonlar yapmak amacıyla oldukça sık kullanılır. Sade bir koltuk takımını damask kumaştan dikilen bir perdeyle kombinleyebilir ya da klasik ve düz renklerin kullanıldığı bir salonda koltuk takımı için birbirinden zengin desenlerle donatılmış damask kumaşlar tercih edebilirsiniz.
2 yorum:
bir kaynakta domese kumaş yazıyor domese nedir ya damask kumaş damaskus kumaş olsa neyse
şam kumaşı ya da şam bezi de denir
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.