Tekstil ve Moda

Triko Kumaş Nedir, Triko Kumaş Özellikleri

Triko, yumuşak ve elastik yapısı elbiseden bluza kadar pek çok kıyafetin üretilmesinde kullanılır. 
Triko ya da trikotaj (tricotage) kumaş, kelime anlamı örgü, trikotaj örme makinesinde örülerek elde edilen kumaşlardır. 1900'lü yılların başında otomatik örgü makinesi buluşlarının yoğun olduğu dönemde, çorap imalatında kullanılan makinelerin boyutları genişletilerek farklı desenlerde üretilmeye başlanmıştır. Trikolar, genellikle pamuk ve yün gibi iplik çeşitlerinden üretildiği gibi, farklı örgü çeşitlerine de sahiptir. Triko, düz örme makinelerinde; tek plaka, çift plaka, saç örgülü, jakarlı gibi farklı kumaş türlerinde üretilmektedir. 

Türkiye, dünyanın en büyük ve en başta gelen triko üreticisi ülkelerden biri konumundadır. Düz örgülü kumaşların tekstil sektöründe geniş kullanım alanı bulunmaktadır. 

Triko kumaşların özellikleri nelerdir 
Örülen ipliğin ilmek şekli nedeniyle triko kumaşlar oldukça esnektir. Esnek olması nedeniyle de kullanan kişinin vücudunu yumuşak bir biçimde sarmaktadır. İlmek ve örgü özelliği sayesinde hemen buruşmamakta, buruştuğunda ise hızlıca eski haline dönmektedir. Triko ürünler çoğunlukla ütülenmeye ihtiyaç duymaz, ancak ütülenmesi gerektiğinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus ütünün orta ısıda ya da yün programında olmasıdır. Triko, ısı tutma özelliği sayesinde özellikle kışlık giyimde tercih edilir. Ancak örme teknolojisindeki gelişmeler sayesinde ince ve hafif ipliklerle üretilen triko ürünler, yazın sıcak aylarında da kullanılmaktadır. Triko ürünler, askıya asılarak değil, daima katlanarak saklanmalıdır. Triko ürünler asıldığında esnemekte, mevcut şekillerini kaybetmektedir. Ayrıca triko ürünlerin küflenip eskimemesi için saklamadan önce mutlaka tamamen kuru olmasına dikkat edilmelidir. 

Moda olarak uyumlu bir kumaş türü olması; kot pantolon, kumaş pantolon, kadife pantolon, etek ve daha birçok giysi ile bir bütün oluşturabilmesi nedeniyle triko, giyim tarzına önem verenlerin dolaplarında kendine çokça yer bulur. Triko modası, dünyada önde gelen bir tarzdır ve hazır giyim sektöründeki birçok marka, koleksiyonlarında triko ürünler bulundurur. 

3 yorum:

bütün trikoları yünlü zannediyordum bu yazıdan önce triko kelimesi aklıma yünden ağır kazakları getirirdi! ben süvetere triko diyormuşum şimdi anladım:)

triko kumaş yazın giyilir mi, triko kumaş özellikleri, triko kumaş esnek mi, triko kumaş kışlık mı, triko kumaş terletir mi, triko kumaş sağlıklı mı

Triko tasarımındaki aslında en çarpıcı nokta dokuların çizimidir. Üretilecek olan doku aslında triko tasarımlarımızın ana noktası olacaktır.