Tekstil ve Moda

İş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinilir

İnsanlar, ilk kez karşılaştıklarında, kısa sürede birbirleri hakkında bir izlenim oluştururlar. 
Uzun zaman önce başvurduğunuz bir pozisyon için görüşmeye çağrıldınız. Başvurulan pozisyon için yetkin ve donanımlı olduğumuzu söz ve hareketlerimizle göstermenin yanında karşı tarafı etkileyen bir şey vardır ki o da fiziksel görünüşümüz. Mülakat için hazırlandıktan sonra sıra ilk izlenim için ne giyeceğinize karar vermeye geldi. 

İş görüşmelerinde konuşma tarzımızdan hareketlerimize, el sıkış şeklimizden heyecan durumumuza her şey takip edilir ve karar verme sürecini etkiler. Fakat bütün bunlardan önce karşı tarafı etkileyen bir şey vardır ki o da fiziksel görünüşümüz. Bu yüzden iş görüşmelerinde saçlarımızdan, kıyafetimize hatta aksesuarlarımıza kadar birçok unsur büyük önem taşır. Seçeceğiniz kıyafet kombinini en az iki gün önceden netleştirmeniz; temizlik, ütüleme ya da varsa tadilat işlemlerini halletmeniz önemli. Kıyafetinizi üzerinizde deneyerek kombin yapmak, olası son dakika aksiliklerini önleme konusunda fayda sağlar. Eğer kombininiz konusunda şüpheye düşerseniz yeni parçalar satın almaktan çekinmeyin. Çünkü görüşme sırasında kendinizi kıyafetinizin içerisinde iyi ve güvende hissetmeniz her şeyden önemlidir. 

Sektöre Göre Giyinin 
Kurum kültürüne uygun özelliklerde ve doğru renkte seçilen kıyafetlerle iş görüşmelerinde avantajlı konuma geçmeniz ve doğru bir izlenim bırakmanız açısından çok önemlidir. Bunun için görüşmeye gideceğiniz şirketi önceden araştırmak ve kıyafet türü hakkında genel bilgi edinmek oldukça işinize yarayabilir. Örneğin, bir reklam ajansına daha rahat ve casual bir görünümde gitmek size artı puan olarak geri dönebilir. Aynı şekilde bir bankacılık, kamu, hukuk vb kurumsal bir iş yerine giderken takım elbise vb resmi bir kıyafet tercih etmek de işi kapmak için bir etken sayılır. 

Renklerin Önemi 
Renklerin insanların duygu ve düşüncelerine etkisi araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış bilimsel bir gerçektir. Bunu göz önüne alarak iş görüşmesine giderken seçtiğimiz kıyafetin rengine de dikkat etmeliyiz. İdeal renkler olan siyah, kahverengi, lacivert gibi tonların farklı farklı anlamları olduğunu bilmelisiniz. Uzmanlara göre, mavi ve lacivert ilk izlenim için en güvenilir renkler arasında. Kombininize mavinin ağır ve abartısız bir tonunu dahil ederek karşı tarafa güvenilir bir kişi olduğunuz imajını verebilirsiniz. Siyah ise bir klasik olmasının yanında uzmanlar tarafından üst düzey pozisyonlar ve liderlik gerektiren işler için en ideal seçimdir. Böyle bir pozisyona başvurduysanız siyahtan kesinlikle şaşmayın. Fakat bunların dışında trend olan neon renklerden, donuk kahverengi tonlarından, baştan aşağı tek renk giyinmekten eğer mesleğin moda gibi tasarım yönünü göstermen gereken sektörlerde değilse, görüşme günü iddialı parçalardan uzak durmalısın. 

Saçlarınıza Özen Gösterin 
Mülakata giderken erkekler için saç ve sakal; kadınlar için ise saç ve makyajınızın da doğal ve abartısız olması gerekiyor. Erkekler için temiz ve düzgün taranmış saçlar, temiz bir sakal tıraşı kadınlar için ise kabartılmış saçlar, dalgalı fön veya abartılı topuzlar yerine düz fönlü, düzgün şekilde taranmış, sade biçimde arkadan toplanmış veya iddiasız bir topuz modeli ile görüşmede fark yaratabilirsiniz. Detaylar demişken; koyu renk farlar, aşırıya kaçan kırmızı ruj ve bakımsız eller görüşmede eksi puan olarak hanenize yazılır. Açık ve hafif renklerden oluşan bir makyajla hem doğal hem de canlı bir görünüm yakalayabilirsiniz. 

Aksesuarları Azaltın 
Coco Chanel'inde bizlere hatırlattığı gibi aksesuarları azaltın. İş görüşmesinde aksesuar konusunda biraz tutucu davranabilirsiniz. Erkekler; abartılı bileklik, kolye, küpe ve alyans harici yüzüklerden uzak durmalıdır. Kadınlar; sade bir inci küpe ve abartısız bir yüzük tercih edilebilir, desenli bir fular, deri kayışlı bir saat ya da minimal çerçeveli bir okuma gözlüğü kullanılabilir. Çanta seçiminde çok büyük ve salaş modellerden kesinlikle kaçınmalı, olabildiğince köşeli hatları olan sade bir portföy veya omuz çantası gibi modellere yönelmelisiniz. Çantanızın koyu renk ve deri malzemeden olması sizi zarif ve kaliteli gösterir. Ayakkabıda ise uzun çizmeler, abartılı topuk boyları, taş ve toka gibi detaylar uzak durmanız gerekenler arasında. Siyah, lacivert, gri, kahverengi ve bordo gibi renkler iş görüşmesi stili için ideal. Topuk boyu 5-6 cm olan sivri burunlu modeller, en uygun ayakkabı tercihi desek yanlış olmaz. Erkekler klasik siyah ayakkabı giyebilir. 

Mülakatların Değişmez İsimleri 
Erkekler için koyu tonlarda takım elbise ve uyumlu bir kravat, kemer ikilisi adeta iş görüşmelerinin forması gibidir. Kadınlar için diz altı veya diz kapağını aşmayan etek veya şık bir pantolon ile kombinlenen uyumlu renk ve modellerde gömlek/ceket veya elbise olmazsa olmazdır. Takım elbise, etek-gömlek gibi standart kalıpların dışına çıkmak istiyorsanız sizler kombin tavsiyelerimizi aşağıda sıraladık. 

İş görüşmesi için kombin önerileri:

Vazgeçilmez gömlekler 
Her zaman gardırobunda bulunması gereken parçalardan biri olan gömlekler iş görüşmelerinde hem erkek hem de kadınlar için mükemmel bir seçim olur. Fakat gömleğinizi seçerken sadeliğe özen göstermeniz çok önemlidir. Yazı baskıları, pul kaplamalar gibi iddialı olanlar ya da yırtık olarak tasarlanmış modeller ne kadar trend olsalar da iş görüşmeleri için uygun olmayacaktır. 

Klasik bluzlar 
Farklı renklerde tercih edebileceğiniz bluzlarla renkli kişiliğinizi ve şıklığınızı gösterebilirsiniz. Trendlere uyan küçük detaylara sahip bluzları seçerek kombininize hareket katabilirsiniz. Bluzunu kışın kumaş bir pantolon ve topuklu botlarınızla, yazın midi bir etek ve babetlerinizle tamamlayabilirsiniz. 

Rahat kumaş pantolonlar 
Hem içinde rahat edeceğiniz hem de klasik şıklığı yakalayacağınız kumaş pantolonlar da iş görüşmeleri için en uygun seçimler arasında yer alır. Tek renk, desenli ya da ekoseli olarak seçebileceğiniz pantolonlar ile risksiz şıklığı garantileyebilirsiniz. Üstelik gömleklerden bluzlara, kazaklardan trikolara her türlü üst modeliyle kolayca kombinleyebilirsiniz. 

Zarif elbiseler 
Her mevsim gardırobumuzu ele geçiren elbiseler işe görüşmeleri için ideal seçimlerdendir. Şıklığı ve rahatlığı bir arada sağlayacak olan elbiseni, ister bir loafer ayakkabıyla istersen de topuklu ayakkabılarınızla kombinleyebilirsiniz. Üstelik serin günlerde renkli bir hırka ya da desenli bir ceket ile hareketlendirebilirsiniz. 

Kurtarıcı ceketler 
Büyün kıyafetlerini klasik bir görünüme kavuşturacak ve zamansız şıklığı yakalamanızı sağlayacak olan ceketler serin havalarda gideceğiniz iş görüşmelerinde en büyük kurtarıcılardır. İster gömleklerinizin üstüne istersen de elbiselerinizle kombinleyebileceğiniz ceketler seni daha güvenilir ve ciddi gösterecektir. 

Şık etekler 
İş görüşmesinde hem rahat, hem şık, hem de zarif gözükmenizi sağlayacak olan etekleri istersen yazın güzel havalarda kısa kollu bluzlarınızla isterseniz de kışın soğuk günlerde kazaklarınızla kombinleyerek giyebilirsiniz. 

5 yorum:

mülakatlara hep takım elbise ile giderim ve genellikle işe alınmam

Full skirt nedir kısaca: Kadınların iş hayatında tercih ettikleri etek tasarımıdır. Tasarımın üst kısmı darken, alt kısımlara doğru genişlik söz konusudur. Böylece daha rahat hareket sağlanır.

mülakatta ne giyilir, iş görüşmesinde giyilen elbiseler, işe girerken nasıl giyinmeliyiz, mülakatlarda elbise tarzı nasıl olmalıdır, iş görüşmesi için giyim tüyoları

iş görüşmesine giderken nasıl giyinmeli özellikle yazın iş görüşmesine giderken ne giyilir çünkü yazın elbise seçimi daha önemli ve daha zor

kurumsal olmayan firmalara iş görüşmesine giden kızlar zaten ne kadar az giyinirse o kadar iyi orada kadın çalışanlara meta olarak bakılıyor.