Devore baskı ya da yakma baskı (Alm. Ausbrenner, Fr. impression par dévorage, İng. burn-out
printing), farklı liflerden oluşan kumaşların, bir kimyasalla yakılarak değişik efektlerin elde edildiği bir baskı
çeşidine denir.
Devore baskı özel örülmüş ya da dokunmuş kumaşlara uygulanır. Kumaşlar pamuk ve polyester iplikler ile dokunur. Baskı yapıldıktan sonra yüksek ısıda fikse edilip yıkanır. Kullanılan boya pamukları yakarak dökülmesine neden olur ve şeffaf bir görüntü alır. Devore baskının diğer bir adı da yakma baskıdır. Uygulamanın yakmayla yapılmasından dolayı bu isimle de anılmaktadır.
Devore kumaşlar, geneli şeffaf olacak şekilde olan ve desen yönlü kadife kumaş tarzındaki dokuma (nakış-dantel işine benzer ama baskı nakıştaki boşluk alanların olmadığı) kumaş türü cinsidir.
Birden çok lif karışımından meydana gelmiş kumaşlarda, liflerden birinin yakılarak yakılan kısmın, şeffaf bir görünüm almasıyla elde edilen baskı yöntemidir. Genellikle perdelik ve şeffaf görünümlü kadın tişörtleriyle abiyelik kumaşlara uygulanır. Yaygın olarak devore baskı uygulanan karışımlar, polyester ve pamuk karışımlarıdır. Devore baskıdan beklenen sonucun alınabilmesi için % 50 polyester, % 50 pamuk karışımı idealdir. İşlemin esası, karışımda bulunan selüloz liflerine yüksek konsantrasyonda asit emdirilerek bu liflerin yakılması daha sonra da kumaştan uzaklaştırılmasıdır. Karışımda bulunan polyester lifler, yok denilecek kadar az etkilenirler. Tasarlanmış desen biçiminde kumaşın üzerinden eksilen pamuk liflerinden dolayı desenin olduğu yerler boşalır. Verilen desen kadar şeffaf bir bölge oluşur.
İki farklı liften karışık dokumalarda kimyasal maddelerin basılmasıyla bu liflerden biri desene göre ayrışır. Böylece saydam görünümde örgü ve danteli andıran desenler elde edilir. Kimyasal madde baskısı yerine, rezerve basılarak bütün kumaş kimyasal madde etkisi altında bırakılabilir. Selülozik ve selüloz-sekonder asetattan karışık dokumalarda bu sonuncusu benzoil-super oksitle ayrışıma uğratılabilir. Selülozik ve polyamid veya polyester karışımlı kumaşlarda selülozik kısım alüminyum sülfat ile ayrıştırılabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder