Tekstil ve Moda

Denye Nedir (Den, Denier İplik Sistemi)

İplik ne kadar kalınsa denyesi o kadar büyüktür. 
Denye sistemi, den (Alm. Denier, Fr. denier, İng. denier), ipek, filament gibi sonsuz uzunluktaki ipliklerin ve liflerin numaralandırılmasında kullanılan, 9000 metre uzunluğundaki materyalin gram olarak ağırlığını gösteren değerdir. 

Denye sistemi, filament ipliklerin ve liflerin numaralandırılmasında kullanılır. 9000 metre iplikteki gramların sayısını belirtir. Denye, 9000 metre uzunluğundaki iplik veya lifin gram olarak ağırlığını ifade eder. Denye ne kadar yüksek ise lif o kadar kalındır. 

Denye, özellikle filament ipliklerde kullanılan ağırlık (direkt) iplik numaralandırma sistemidir. Ayrıca tekstil elyaflarının inceliklerinin belirtilmesinde de denye sistemi kullanılır. Kısaca td ve denye şeklinde yazılır. 9000 m uzunluğundaki çile iplik temeline dayanır. Td, 9000 metre ipliğin kaç gram ağırlığında olduğunu gösterir. Turiner titer veya titer denier de denir. Denye numaralandırma sisteminin genel formülü şu şekildedir: 

Denye (Td) = İplik Ağırlığı (gr)/(İplik uzunluğu(m)/9000). 

Denye büyüdükçe iplik kalınlaşır. Aynı uzunlukta iki iplikten numarası (denyesi) büyük olanın ağırlığı da büyüktür. Yani numara ağırlıkla doğru, uzunlukla ters orantılıdır. 

1 denye ipliğin 9000 metresi 1 gramdır. 2 denye ipliğin 9000 metresi 2 gramdır. 

9000 m. iplik, 200 gr ise = 200 denye olur. 

1 yorum:

denye iplik numara sistemi nedir,denye iplik sistemi nedir,denye ne demek,denye iplik kalınlık ölçüm sistemi nedir