Tekstil ve Moda

Kompakt İplik Nedir, Kompakt İplik Eğirme Sistemi

Kompakt iplik eğirme. 
Kompakt iplik eğirme ya da yoğunlaştırılmış iplik eğirme (Alm. Kompaktspinnen, Fr. procédé de filage compact, İng. compact spinning),  ring (bilezikli eğirme) iplik makinesinde çekim bölgesinin çıkışında çeşitli metotlarla lif topluluğunun yoğunlaştırılarak iplik oluşturulduğu eğirme yöntemine denir. 

Kompakt iplikçilik sistemi modifiye edilmiş bir ring iplikçilik sistemidir. Klasik ring iplik makinelerinde iplik üretirken oluşan eğirme üçgeninin dış kısmındaki lifler ya ipliğe dahil olmayıp uçuntu halinde uzaklaşmakta ya da yetersiz bir şekilde ipliğe dahil olmaktadır. Bu lifler, ipliğe yeterli bir şekilde tutunamadığından, mukavemete katkıları sınırlıdır. Kompakt iplikçilik sisteminde ise, lifler ana çekimden sonra aerodinamik olarak kompakt hale gelirler. Böylece lifler birbirlerine yakın olarak durabilmekte ve eğirme üçgenine taşınan lif kütlesi yoğunlaştırılmış olmaktadır. Bu durum karşısında bütün lifler eğirme üçgenine katılmakta ve iplik yapısına tamamen entegre olarak daha iyi iplik formasyonu sağlanabilmektedir. 
Ring iplik eğirme ile kompakt iplik eğirme sistemi karşılaştırılması. 
Kompakt iplikler konvansiyonel ring ipliği ile karşılaştırıldığında; daha az tüylü, daha düzgün yüzeyli, daha mukavemetli, uzama oranı daha yüksek, daha sıkı iplik yapısına sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Kompakt ipliklerin mukavemet ve uzama (%) değerleri konvansiyonel ring ipliklere göre ortalama % 10 - 15 daha fazladır. Kompakt ipliklerde, lifler düzgün yerleştiği için iplik düzgünsüzlüğü azdır. İplikler daha düzgündür. İplik hataları (ince ve kalın yer, neps) daha azdır. İplik tüylülüğünde de kompakt eğirme ile birlikte azalmalar görülmüştür. Kompakt ipliklerde 3 mm’den uzun olan tüyler % 65 - 100 arası daha azdır. 

0 yorum: