Tekstil ve Moda

Polyester Lifinin Fiziksel Özellikleri Nelerdir

Polyester sentetik kökenli elyaf türüdür. 
Polyester lifi 65 cN/tex’e varan mukavemet değeri ile poliamit elyafıyla beraber en yüksek kopma mukavemeti ve sürtünme haslığına sahiptir. Mukavemet değeri pamuk tipi, yün tipi veya boncuklaşma olmayan tipte oluşuma göre 20-65 cN/tex değerleri arasında değişim gösterir. Polyester lifinin tüm tipleri 1,38 g/cm³ özgül ağırlığa sahiptir. % 18-50 arası kopma uzaması değerine sahiptir. Elastikiyeti oldukça yüksektir, bu nedenle buruşma eğilimi düşüktür. Polyester lifi 20 °C sıcaklık ve % 65 bağıl nemde % 0,4-0,5, 33 °C sıcaklık ve % 95 bağıl nemde % 0,9-1 oranında nem absorbe edebilir. Isı izolasyonu elyaf formu için orta bir değerdir. Termal iletkenliği 7,0’dır. Işık haslığı oldukça yüksektir. Isı haslığı ise selülozik liflere oranla daha yüksektir. % 11-12 oranında su alma yüzdesine sahiptir. 

Polyester lifin kullanımında kolaylık ve avantaj sağlayan kimyasal özellikleri: 
- Yüksek mukavemet. 
- Şekil alma, elastikiyet haslığı. 
- Yüksek ısılara dayanıklılık. 
- Pamuk, yün ve diğer sentetiklerle karışım yapılabilmesi. 
- Yüksek camlaşma derecesi. 
- Buruşma eğiliminin düşüklüğüdür. 
- Asitlere karşı dayanıklı, bazlara karşı dayanıksızdır. 
- Yükseltgen ve indirgen maddelere karşı dayanıklıdır. Birçok çözücü içerisinde çözünmemekle beraber, fenol ve türevleri, benzilalkol, m-kresol gibi bazı çözgenler içerisinde kolaylıkla çözünmektedir. 
- Elektriği iletme özellikleri iyidir. 
- Gün ışığından fazla etkilenmez. 
- Güve ve zararlı böceklerden etkilenmez. Küf ve mantar gibi mikroorganizmalardan da zarar görmez. 

Polyester lifi, yüksek mukavemeti, geç alev alan, anti-statik özelliklere sahip, anti-pilling gibi değişik türlerde üretilebilir. Polyesterden yapılmış tekstillerin kolay temizlenebilmesi, çabuk kuruması ve çamaşır makinasında yıkanabilmesi önemli bir avantajdır. Dolgu elyafı, gömlek, spor ceket, perde, halı, non-woven, yatak çarşafı, astarlık kumaş, yağmurluk gibi alanlarda geniş bir kullanım alanı vardır. 

2 yorum:

polyester fiziksel ve kimyasal olarak insanlığa çok faydalı bir lif türüdür

polyester lifi nasıldır, polyester elyaf özellikleri, polyester nedir, poliester ne demek özellikleri nelerdir, pes lifleri nedir,