Tekstil ve Moda

Poliamit Lifi Nedir, Poliamit Lifinin Özellikleri

Poliamit lifi (Alm. Polyamidfaser, Fr. fibre de polyamide, İng. polyamide fiber), yapısında amid grupları bulunan polimerlerden oluşan, ticari olarak tipine göre naylon, perlon gibi isimlerle adlandırılan, giyimden teknik tekstillere çok geniş bir kullanım alanı bulunan ve dünyada üretilen ilk sentetik liftir. 

Poliamit lif, peptid bağları tarafından bağlanmış monomerler içeren bir polimerdir. Bir asit klorid grubu veya karboksilik asit ve bir amino grubun yoğuşma reaksiyonundan amit bağı elde edilir. Küçük molekül, (genellikle su, amonyak veya hidrojen klorid) elimine edilir. Amino grup ve karboksilik asit grubu aynı monomer üzerinde olabilir, veya biri iki amino grup ile, diğeri iki karboksilik asit veya asit klorid grubu ile iki farklı bifonksiyonel monomerden, polimer oluşabilir. Amino asitler, tekil monomer örneklerindeki gibi, benzer moleküllerle reaksiyona girip poliamit formunu alabilir. 

Poliamit liflerinin özellikleri 
Poliamit oldukça mukavim sentetik esaslı bir liftir. Diğer adıyla naylon lifleridir. Yaş mukavemeti, kuru mukavemetinden % 80-90’ı kadardır. Mukavemeti 32-63 cN/tex arasında değişir. Kopma uzaması en yüksek olan liftir. Hem yaş hem de kuru halde % 80’lere varan uzama gösterir. Poliamid tekstil lifleri içinde 1,14 g/cm³ özgül ağırlığı ile polipropilenden sonra en hafif elyaftır. Elastikiyeti oldukça yüksektir, kolay kolay kırışmaz. 20 °C sıcaklık ve % 65 bağıl nemde % 7-8 nem absorbe edebilir. Su alma miktarı ise kendi ağırlığının % 11-12’si kadardır. Parlak poliamid lifi güneş ışığına oldukça dayanıklıdır. Mat tipleri ise ışıktan etkilenir. Temizlenmesi ise çamaşır makinasında kolayca yapılabilir. Çabuk kurur, ütü istemez. Poliamid lifi; ince çorap, kadın iç çamaşırları, spor kıyafetleri, elbise, bluz, astar, kışlık koruyucu giysi ve dikiş ipliği yapımında kullanılabilir. 

1 yorum:

poliamit ne demek,naylon lifinin özellikleri,poliamit kimyasal ve fiziksel ve kimyasal özellikleri,polyamid özellikleri nedir,polyamid ne demek,poliamit kumaşlar nasıldır,