Tekstil ve Moda

Tay Tüyü Nedir, Tay Tüyü Kumaş Özellikleri

Tay tüyü kumaşlar yumuşak dokusuna rağmen oldukça dayanıklıdır. 
Tay tüyü kumaşlar, üzerinde tayın tüyleri gibi görünüm ve tay derisi yumuşaklık hissi verdiği için bu isimleri almıştır. Adını ve dizaynını tayların sırtındaki harika desenden almasına rağmen kumaş malzemesi at kılı değildir genellikle polyester kullanılarak üretilir. Tay tüyü kumaşlar, döşemelik kumaş sektörünün en sık tercih edilen kumaşlarından biridir. Tay tüyü kumaşlar kadife süet arası bir dokuya sahip; özellikle koltuk ve oturma gruplarında güzel bir görünümün yanı sıra dokunulduğunda da yumuşak bir his veren bir kumaş türüdür. 

Tay tüyü kumaşının en önemli özelliği kolay temizleniyor olmasıdır. Bu sayede leke, kir ve tozdan hemen arınabilir ve her zaman ilk günkü kumaş görünümünü korurlar. Tay tüyü kumaşı özellikle çocuklu aileler için oldukça uygundur. Bu özel kumaş, süet ve kadifemsi dokusu ile dikkati çeker. Kolay kolay su geçirmez ve lekeler kolay temizlenir. Dokunulduğunda yumuşak yapısı ile rahatlık hissi verir. Özellikle tay tüyü kumaşlarla kaplanan koltuklar terletmez, kolay kolay yırtılmaz, sökülmez ve oldukça dayanıklıdırlar. Açık renkli olanlarını bile gönül rahatlığı ile kullanılabilir. 

Tay tüyü kumaş özellikleri 
Kolay kolay su geçirmeyen ve kolay leke tutmayan bir dokuya sahip kumaş türüdür. Bu kumaşlar üretimi sırasında püskürtme yöntemiyle tüylerin geliş ve gidişlerinin yatay ve dikey olarak birleştirilmesi doğal tay tüyü sırtını andırır, tay tüyü ismi de bu üretim tekniğinden gelmektedir. Kumaşın üretiminden kaynaklı, aralarında boşluklar bulunmaz, sık dokuma sayesinde sıvılar kumaşa işlemeden akar. Yapısına sıvıları ve yabancı maddeleri kolay kolay almaz. Bunun bir dezavantajı da uzun süreli kullanımlarda ve özellikle yaz aylarında tay tüyü kumaş terletme yapabilir. Tay tüyü kumaşlar, yıpranmalara ve yırtılmalara karşı ekstra dayanıklı ve mukavim olarak üretilir. Sağlamlığı ve kolay temizlenmesi tay tüyü kumaşın daha çok tercih edilmesinin sebeplerindendir. Diğer bir özelliği ise, gün ışığında veya evdeki aydınlatma ışığında tay tüyü kumaşın renkleri farklı gözükür. Bu özelliklerinden dolayı döşemelerde en çok tercih edilen kumaş türlerinden biridir. 
Tay tüyü döşemelik kumaşlar. 

Tay tüyü kumaş kullanım alanları 
Döşemelik kumaş olarak; koltuk, sandalye, kırlent, minder, yatak/baza başlığı, yatak örtüsü, fon perde, puf, mobilyalar vb. alanlarda kullanıma uygundur. 

Tay tüyü kumaş nasıl temizlenir 
Tay tüyü kumaşlarının dayanıklılığına rağmen aşınmaması, parlaklığını kaybetmemeleri ve renklerinin atmaması için ılık suda yıkanması önerilir. Eğer üzerine leke bulaşırsa öncelikle havluyla silinmeli ve ardından da kuru havlu ile kumaşın ıslaklığı emilmelidir. Kumaş her ne kadar leke tutmaz özelliklerde olsa da bu işlemi mutlaka geciktirmeden yapmanız gerekir. Kirlenen yüzeydeki lekeyi bekletmeden temizlemek gerekir. 

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki yalnızca tay tüyü değil diğer bütün kumaş türlerinde önemli olan lekeye müdahale etme zamanıdır. Eğer koltuğumuza sıvı döküldü ise ya da başka bir şekilde lekelendi ise lekenin kurumasına mahal verilmemelidir. Leke kumaşın içerisine işlemeden müdahale edilmelidir. Yapılacak müdahalede kesinlikle kimyasal ağartıcılar, içerisinde çamaşır suyu bulunan karışımlar kullanılmamalıdır. Kumaş üreticileri sadece saf sabunlu su önermektedirler. Bunun yanında tay tüyü koltuğumuzu sileceğimiz bez de önemlidir. Öncelikle kullanacağımız bez emici olmalıdır. Lekeli bölgeyi silerken bez, lekeyi bünyesine alabilmelidir. Bunun için emici havlu bezler kullanılmalıdır. Kumaş yüzeyindeki kirin kumaş içine işlememesi ve kolayca temizlemek için ıslak mendil de tercih edebilirsiniz. Temizlik esnasında ise sabunlu su ile ıslatılmış havlu bez iyice sıkılarak nemli hale getirilir. Daha sonra nemli havlu bez ile lekenin yakın çevresi ile beraber dairesel şekilde ve çok fazla güç uygulanmadan silinerek işlem tamamlanır. 

9 yorum:

tay tüyü son yıllarda özellikle mobilya sektöründe sık kullanılan ve tercih bir kumaş çeşidi. ancak bana göre çabuk yıpranan ve yorulan bir kumaş türü aynı zamanda. belli bir süre sonunda yoğun kullanımda bir kaç yıl içinde dökülmeler, o parlak tay tüyleri arasında açılmalar başlıyor. Çok dayanıklı değil; özellikle çocuklu ve kalabalık ailelerde bu sorunlar daha fazla baş göstermekte. En iyi döşemelik kumaşı çok misafir ağırlayan veya çok çocuklu annelere anket yapıp sormak lazım.

benimde tay tüyü mobilya alırken aklımda aklımda sorular vardı bu sorular: tay tüyü kumaş sağlığa zararlı mı, tay tüyü kumaşlar sentetik mi ne gibi kimyasallar içeriyor, tay tüyü kumaş terletir mi, tay tüyü kumaş kolay temizlenir mi temizlenirse nasıl temizlenir sadece bir ıslak mendil yeter mi yoksa temizlik ekipmanlarıyla mı girişmek gerekli, tay tüyü kumaşlar leke tutar mı, tay tüyü kumaşlar koku yapar mı, tay tüyü kumaşlar çabuk deforme olur mu, tay tüyü kumaş bakımı nasıl olacak gibi sorular vardı bunları mağaza yetkilisine sordum ancak ikna edici cevaplar alamadım ve tay tüyü kumaştan vazgeçtim.

tay tüyü döşemelik kumaş, tay tüyü kullananlar, tay tüyü kumaş zararları, tay tüyü kumaş nasıldır, tay tüyü özellikleri nelerdir,

Koltuklar için silinebilir tay tüyü döşemelik kumaş makinede yıkanabiliyor mu?

bugün koltuğumun kumaşı ne kadar güzel kaç yıldır (4 yıldır) maşallah hiç yıpranma yok kumaşı neymiş diye satıcının sitesinden koltuk takımı modelini buldum ve benim koltuğun halen satıldığının ve kumaşının tay tüyü olduğunu öğrendim tay tüyü kumaş tavsiye ederim belki kumaştan kumaşa kalite farkı olabilir ama benim koltukların ki gayet güzel

Kadife kumaşa benzerliğiyle, yumuşak dokusu ve konfor sağlaması nedeni ile doğallık hissini verebilen tay tüyü döşemelik kumaş, seçkin koltuk tasarımlarında döşemelik kumaş olarak tercih ediliyor. Tüylerin yönlerinden dolayı kendinden doğal görünümlü desenli bir hava vermesi ve ortamın ışığına göre renk geçişleri sağlaması tay tüyü döşemelik kumaşların modern koltuk gruplarında çok tercih edilmesini sağlamaktadır. Koltuk takımlarının öne çıkmasını sağlamayı başaran en büyük etkenlerden birisi de kumaş seçimidir.

tay tüyü koltuk takımım var tavsiye ederim yıllara iyi dayandı

Kumaş dikiş yerlerinde çabuk yırtılmalar oluyor. Ayrıca çok statik elektriklenme yaptığı için rahatsızlık veriyor.

Koltuk takımımızda bu kumaştan var. Çok memnunum. Yumuşacık. Başka bir koltuğa farklı bir kumaştan örtü yaptırdık mesela kesinlikle o örtü varken oturamıyorum. Sert ve kaygan geliyor. Bu kumaş ise kadife gibi. Ama su geçirmez olduğu, leke tutmaz olduğu falan yalan.