Tekstil ve Moda

Güderi Nedir, Güderi Bez Ne Demek

Güderiden üretilen deri pardösü. 
Güderi (Alm. Gemsenleder, Fr. chamois, İng. chamois) genellikle cildi uzaklaştırılmış kuzu, keçi, köpek ya da koyun gibi hayvanların tolalarının balık veya uygun bazı diğer deniz hayvanlarının yağlarının oksitlenmesine dayalı tabaklanması sonucu elde edilen yumuşak, esnek, özgül ağırlığı düşük, su soğurumu oldukça yüksek deri türüne denir. 

Güderi deriler, çok yumuşak, çok esnek, hafif, mat ve iyi su emme özelliğine sahip deri türüdür. Balık yağı veya balık yağı+aldehit ile tabaklanarak (muamele edilerek) elde edilir. Bu yağlar çok miktarda doymamış yağ asidi içerir ve bundan dolayı kolayca oksitlenebilir. Oksidasyon nedeni ile karakteristik bir sarı renge sahiptirler. Bu derilerin sırça ve papiller tabakaları alındığı için ve üretim özelliği nedeniyle çok yumuşaktırlar. Tabaklamadan gelen sarı bir deri rengi vardır, elbiselik olarak işlenen deriler arzu edilen renge boyanırlar. 

Güderilerin en önemli özelliği yüksek miktarda su emme özelliğine sahip olmalarıdır. Güderi deri yıkanabilir formda olma özelliğine sahiptir ve ağırlığının % 600'üne kadar su emme özelliği gösterebilir. Süet ve güderiyi birbirinden ayırt etmesi oldukça zordur. Güderi, süete göre daha mat ve parlak yapıdadır. 

Güderi genelde koyun, keçi, alaca, geyik, tavşan, ren geyiği, karaca ve köpek derilerinden yapılır ve pahalı bir deri türüdür. 

Güderi, giysilik olarak kullanılmasının yanı sıra optik aletlerin, tıbbi aletlerin, kuyumculuk ve mücevherat gibi hassas ürünlerin temizliğinde tercih edilen özel temizlik bezleri üretiminde de kullanılmaktadır. Güderi, iz bırakmaz, ürünü çizmez, hav ve partikül bırakmaz. 

10 yorum:

Kuyum sektöründe her yerde taşlı veya taşsız pırlantalar, altınlar, mücevherler güderi ile temizlenir, parlatılır. Güderi çizmez, hav bırakmaz, pırlanta montürlerine zarar vermez. Her kuyumcu veya saatçinin elindeki sürekli birşeyleri sildiği bez güderidir işte.

Kokar ve çabuk kirlenir ve zor temizlenir, ayrıca masraflı ve pahalı olsa da yumuşaklığı için tercih edilen deri türü.

Günümüz teknolojisi mikrofiberler ile güderiye ihtiyacı azalttı. Bence kaliteli mikrofiberler daha kullanışlı güderilerden, ben senelerdir kullanmıyorum güderiyi ancak kurulama konusunda güderi daha iyi ama lekeyi üzerinde tutmuyor. Güderi bez ile kurulamak yada parlatmak için iyi. Su emme ve leke bırakmama konusunda ve emdiği suyu bir sıkımda üzerinden atmasını ele alırsak bence kaliteli bir derinin üzerine yok.

artık güderiyi piyasada bulmak zorlaştı her yeri mikro fiber bezler doldurdu

Sen paradan haber ver bastırınca en kaliteli köpek derisini alırsın güderi mücevherat, bilgisayar ve hatta uzay teknolojisinde bile kullanılıyor.

güderi kelime tdk sözlük anlamı:

ad 1. genellikle geyik ya da keçi derisinden yapılmış yumuşak ve mat meşin.
sıfat 2. bu meşinden yapılmış olan.

Ayşe o sabah güderi montunu giymişti.

Güderi bez nasıldır, güderi kullanılmalı mı diyorsan, peki güderi bez nasıl kullanılır, al eline sür temizlenecek yere bu kadar:) güderi bez ne işe yarar, güderi nedir çeşitleri neler doğal ve suni türleri var, mikrofiber güderi bezde çıktı son günlerde, güderi deri nedir denirse, güderi köpek derisi ile üretimi sağlanan bir temizlik bezi

Güderi nedir, Sentetik güderi bez ne işe yarar, Meguiars Güderi bez, Güderi neyden yapılır, Doğal güderi nedir, Güderi bez nasıl kullanılır, 3m güderi nasıldır, güderi bez özelliği, güderi mont iyi mi, güderi eldiven, güderi temizlik bezi, güderi ayakkabı, güderi deri, güderi bez ne işe yarar, güderi kumaş

Güderi deriler: Sırçasız (ciltsiz) koyun derisinin balık yağları ile veya diğer yağlarla doğrudan veya formaldehit gibi organik maddelerle tabaklanmasından sonra kombine tabaklamaya tabi tutulan çok yumuşak tutumlu, kendine özgü rengi olan ve fazlasıyla su emebilen derilerdir.

Güderi; Tarihi olarak erkek geyik postundan yapılan gri/bej renkli deri anlamına gelse de günümüzde tabaklanarak bu görünümü almış koyun
derileri için kullanılmaktadır. Güderiden yapılan giysiler jokey
pantolonu ve eldivenler gibi ve güderiye benzeyen pürüzsüz yüzeyli sık
dokunmuş sağlam yün kumaşlara da söylenmektedir.