Tekstil ve Moda

Ajur Nedir, Ajur Ne Demek

Ajur örgü ya da delikli örgü tekniği ile işlenen elbise. 
Ajur, delikli örgü, gözenek anlamında kullanılan ajur (ajour) Fransızca kökenli kelimedir. Ajur, motif içindeki boşlukların, kafes örgü ile doldurulduğu dikiş tekniğidir. Ajur, örme kumaştan iplik çekilerek ya da delik delinip iplik ile bir desen oluşturmak için dolanarak yapılan işleme tekniğine verilen ad olup genellikle delikli kumaş tekniği romantik tasarımlarda, delikli örgü ise kazaklarda kullanılır. 

Ajur deseni, transferli rib örgü tekniğinde ribana örgülerde bazı seçilmiş iğnelerden ilmek transferi ile yapılır. Genelde, ön yataktaki seçilen bazı iğnelerdeki ilmekler arka yatağa transfer edilir. Böylece transfer edilen ilmeğin olduğu yerde boşluklar oluşur. Transfer yapılacak iğnelerin seçimine göre bu deliklerle değişik motifler oluşturulabilir. İlmek transferlerinin sıkça ve genellikle giysilerin alt kısmından itibaren lastiksiz başlanarak uygulanan desenlendirmeler ajur olarak tanımlanır. 

Ajur, el işlerinde işleme, süs ve motif yapmaya yarayan tekniğin adıdır. Ajur ya da delikişi, mimarlık ve sanat tarihi gibi alanlarda ahşap, mermer, metal, kumaş, deri, seramik, taş ya da fildişi gibi malzemelere delikler açarak kafes biçiminde oyarak yapılan gözenekler ve bezeme işlemidir. Moda ve tekstil dünyasında kullanılmadan önce mimari yapılarda, madeni eserlerin üzerinde ve seramik malzemelerde kullanılan ajur tekniği, çok eski medeniyetlerde bile uygulanmış bir yöntemdir. 

İlk örnekleri Mısır uygarlığına dayanan ajur, genel olarak delikli bir yapıdadır. Kesici ve delici aletler kullanılarak süsleme yapılan malzemenin istenmeyen bölgelerinin boşaltılmasıyla oluşturulur. Anadolu'da ise ilk örnekleri Selçuklu döneminde görülen ajur tekniği, özellikle minber korkuluklarında sıkça kullanılmıştır. Minbere uygulanan motiflerde, malzemenin ayrım bölmeleri tamamen oyularak ortadan kaldırılır ve çıtalarla kafes şekli verilerek delikli bir görünümün oluşması sağlanır. Bu nedenle ajur, delikli motif ya da gözenek olarak da adlandırılmaktadır. Dikiş tekniği olarak ise ajur, 17. yüzyılda Fransız dantellerinde ortaya çıkmıştır. Bu yüzyıldan itibaren dantel ve kumaş işlemede en yaygın tekniklerden biri olmuş ve birçok giyim ürününde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde örgü ve nakış işlerindeki en temel tekniklerden biri olan ajur, iplik desenleri arasında bırakılan boşluklarla oluşturulur. Bu boşlukların oluşturulabilmesi için tığ ya da şiş ile örülen ipliğe, farklı teknikler uygulanması gerekir. Sarmaşık, dalgalı, antika, dilimli gibi birçok çeşidi bulunan ajur, temel olarak artırma ve eksiltme işlemleri uygulanarak ortaya çıkarılır. Ajur tekniği bir kere öğrenildikten sonra kişinin yeteneği ve kullanım amacına göre çok farklı motiflerin oluşturulması için kullanılabilmektedir. Bu teknik ile yapılan birçok desen ve motif bir arada kullanılarak çeşitli tasarımların ortaya çıkması sağlanır. Fantezi ürünlerinden gündelik kullanıma kadar birçok giyim ve el işi ürünlerinde, ajur tekniği ile karşılaşmak mümkündür. Özellikle çeyizler için hazırlanan dantel el işleri ve kışlık kazak, bere, atkı ve süveter gibi ürünlerde çok sık uygulanmaktadır. 

4 yorum:

Ajurlu: fonda dağılmış çok seyrek bir desendir.

ajur örme nedir, ajur elbise nedir, ajur örgü kumaşlar, ajur moda terimi, ajur sanatı nasıl yapılır, moda terimleri, ajur ne demek, ajur kelime anlamı,

ajur tekniği nedir, ajur sadece tekstilde değil diğer alanlarda da var, ve de yaygın olarak kullanılmakta ve tarihi mısır medeniyetinde bile ajur teknikli ürünler yapılmıştır. madeni eserlerin üzerine, kesici ve delici aletler kullanarak, delikli süslemelerin yapıldığı tekniğe, delik işi, kesme veya ajur tekniği denir. altın veya gümüş levhaların üzerine yapılan motiflerde kıl testere ile lüzumsuz yerlerin boşaltılarak kafeslerin açılması işlemidir. seramik malzemelere bile uygulanıyor takılar, hobi, el sanatları vb.

Süsleme yöntemi olarak ajur, yüzeylere farklı tekniklerle dantel görünümü verilmesidir.