Kapitone tarzında tasarlanan mont. |
Kapitone (Alm. gesteppt; wattiert; Fr. ouatiné; İng. quilted fabric), iki kat kumaş arasına pamuk, yün, sentetik elyaf gibi yumuşak dolgu malzemelerinin konulup dikilmesiyle elde edilen yüzeylerdir. Kapitone kumaşlar, iki kumaş arasına pamuk, yün ya da çeşitli türde elyaf, sünger, keçe vb. yumuşak dolgu malzemelerinin yerleştirilip belirli desenlerde dikilmesi ile elde edilen kumaşlardır.
Kapitone tekniği çok eski çağlardan beri süregelen bir süsleme sanatı olan olan kapitone işlemi; özellikle yorganlarda süsleme ile birlikte yorgan içindeki yünün, bir yere toplanmasını önlemek gibi işlevsel faydaya da sahipti. Kapitone kumaşlar genellikle çanta, giysi ve minder gibi ürünler için üretilir. Kapitone kumaş ayrıca sayısız renk ve şekilde mevcuttur. Özellikle kapitone kumaş çeşitlerine ceketlerde ve yataklarda rastlanılır.
Kumaşlar arasına yukarıda sayılanlara ek olarak çok çeşitli elyaflarda konulabilir; kauçuk, cam elyafı veya yumuşak bir kumaş yerleştirilerek
üstünden çeşitli şekillerde birleştirilmesi sonucu meydana gelen ürünlere kapitone denilmektedir. Kapitone her türlü kumaşa
ve giyim çeşidine uygulanabilir.
Kapitone aslında ön ve arka kumaşların birleştirilmesi sanatıdır. Kapitone kumaşlar pamuk, polyester, ipek ve yün gibi birçok malzemeden üretilebilir.
Bu kumaşın üzerine kalın ip, kurdele, pul payet işlenebilmektedir. Çok eski zamanlardan beri kullanılan bu teknik çeyiz eşyaları, ev perdesi gibi birçok alanda öne çıkmıştır.
Hemen hemen her kumaş türüyle yapılabilen bu model, genellikle baklava, üçgen, altıgen ve kare olmak üzere istenilen geometrik şekillerde dikilir. Kapitone görüntüsü ile estetik ve can alıcıdır. Kapitone işi tarihin çok eski zamanlarına kadar dayanmaktadır. Genç kızlar evlilik öncesi çeyiz hazırlıklarında kapitone tekniğinden yararlanmışlardır.
Günümüzde özellikle dış giyimde kapitone ceketler, yelekler, kapitone mont başta olmak üzere; çanta ve çizme modellerinde de bu dikim tarzı oldukça fazla kullanılır. Ev tekstilleri de kapitone dikim tarzını görebileceğimiz diğer bir yaygın kullanım alanıdır yatak örtüleri, yorgan ve masa örtüleri en çok kullanıldığı ürünlerdir.
11 yorum:
kapitone mont ve gocuklar ara ara moda olur açıkcası ben sevmiyorum bu tarz elbiseleri ama resimdeki mont güzelmiş onu giyerim ama.
kapitone montlar dikiş yerlerinden su almaz mı içeriye ?
Kapitone elbise nedir, kapitone nasıldır, kapitone kumaşların özellikleri neler, kapitone kumaş ne demek, kapitone mont ve kapitone yatak örtüsü olarak çok tercih edilen, estetik ve görsel olarak güzel görünüyor.
kapitone, döşemelik ya da giyim eşyası yapımında kullanılan, içi pamuk vatka, sentetik vatka ya da yün vatkayla doldurularak kareler halinde dikilmiş kumaştır. Kapitone işi hemen hemen her kumaş türüyle yapılabilir. Kapitone tek parça olabileceği gibi baklava, kare, üçgen gibi ve daha başka özel geometrik şekillerde de dikilebilir.
Kapitone nedir kısaca: İki kumaş arasına pamuk, elyaf ya da yün gibi yumuşak malzemelerin yerleştirilip dikilmesine denir.
İki kumaş katmanından oluşan içi pamuk, yün elyaf gibi maddelerle doldurulmuş yer yer bastırılarak dikilmiş (yorgan, mont, giysi, örtü, kılıf vb.)
kapitone mont nasıl yapılır,kapitone tarzı elbiseler,kapitone modası,kapitone ne demek,moda terimi kapitone,kapitone tasarım mont,kapitone ceket tarzı,
bence kapitone kumaş dünyanın en güzel kumaş çeşidi çok şık değil mi bakar mısınız ama gündelik kullanıma uygun değil bence
KAPİTONE: İçi pamuk, yün vatka ile doldurularak dikilmiş, döşemelik veya giyim eşyası yapımında kullanılan kumaş.
Kapitone, iki kumaş arasına elyaf, sünger ve keçe gibi dolgu malzemesi konularak belirli desenlerde kapitone makinelerinde dikilip birleştirilmesi işine deniliyor. Makineler bu işi kasnağı germeden sürekli ve akıcı bir şekilde yapmaktadır. Elyaf ile kumaşın birleştirilip desen verilmesi işine kapitone edilmiş kumaş denilmektedir.
kapitone kumaştan güzel mont olur hem de çift yüzlü kullanım olanağı bile sağlayan tarzda kapitone mont üretilebilir
Kapitone kumaş sağlıklı mı acaba kapitone mont alacağım ama öncelikle kapitone kumaş nedir onu araştırma ihtiyacı hissettim, kapitone kumaş su geçirir mi veya su ve soğuk geçirmeyen kapitone modelleri var mı ayrıca sıcak olursa kapitone kumaş terletir mi diye sorsam çok mu olurum acaba
Yorum Gönder