Tampon baskı, (pad printing) genel olarak, serigrafi baskı tekniğinde kullanılan ipeğin erişemediği her türlü düz, kavisli, buruşuk yüzeyler üzerine, yüksek çözünürlükte; golf topu, çakmak, kalem gibi küçük ebatlardaki ürünlere, baskı yapılabilmesine imkan sağlayan baskı tekniğidir. Tampon baskı, 2 boyutlu bir görüntüyü 3 boyutlu bir nesneye aktarabilen bir baskı işlemidir. Klişe üzerine kaplanan mürekkep, bıçak ile sıyırılırken baskı tamponu nesne üzerinde onu kaplayacak şekilde konuşlanır. Baskı tamponu, klişe üzerindeki mürekkebi alır ve nesne üzerine baskı uygular. Bu esnada mürekkep, baskı tamponundan nesneye geçiş yapar.
Tampon baskı işlemi renkli bezeme yönteminden ortaya çıkmıştır. Tampon baskı (pad printing) aşınabilen çıkartma dizaynını tamamen aşındırıcı levhadan ileterek mürekkepli baskı yapmaya, fazla boyayı yüzeyden kazıyarak levhada kalan boyayı silikon dokunuşuyla objelere aktarmaya yarar. Bu makineler, baskı yapılmaya müsait olmayan (pürüzlü, yuvarlak, oval vb.) yüzeylere yumuşak silikon, kauçuk vb. tampon vasıtası ile boya transferi vasıtasıyla baskı yapılması amacı ile kullanılır.
Tampon baskı tarihi
Tampon baskının kökleri 200 yıl öncesine dayanıyor. İlk baskı, görüntüyü aktarmak için yumuşak bir jelatin maddesi kullanılarak yapılmıştır. Tüm transfer işlemleri el yordamıyla yapılıyordu. İlk mekanik ped kullanılarak yapılan endüstriyel uygulama, İsviçre'de saat kadranlarını basmak üzere gerçekleştirilmiş, ardından bu teknik Alman bir firma tarafından porselen Çin bebeklerini basmak için çok renkli baskı yapacak şekilde geliştirilmiştir. Jelatinin yerine, İkinci Dünya Savaşı sonrasında silikon alaşımı kullanılageldi. Silikon transfer yastıklarının gelişmesiyle birlikte, tampon baskı süreci, sanayi ürünlerinde çok titiz bir yöntem haline geldi.
Tampon baskı özellikleri
Tampon baskı, baskı tekniklerinin en kaliteli ve en hassas olarak baskı yapan baskı tekniklerinden biridir. Tampon baskının dışındaki baskı yöntemleriyle basım yapılamayacak kadar küçük bölgelere ve farklı geometrik şekillerdeki yüzeylere uyumlu, kusursuz basım yapılmasını sağlayan tekniktir. Bu nedenle tampon baskı yaygın olarak elektrikli aletler,plastikler, mutfak eşyaları, oyuncaklar ve cam gibi yüzeylerde sıkça kullanılır. Çalışma ortamına ve pratik kullanım için açık hazneli ve kapalı hazneli tipleri mevcuttur. Baskı renk sayısına göre tek, çift ve çok renkli seçenekleri mevcuttur. Ayrıca yuvarlak yüzeyler için yuvarlak baskı makineleri de kullanılmaktadır.
2 yorum:
tampon baskı yapan bir makineyi nerede bulup inceleyebilirim ödevimde kullanmak istiyorum
tampon baskı nasıl yapılır, tampon baskı nedir, tekstil tampon baskı, pad printing nedir,
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.