Tekstil ve Moda

Bitkisel Liflerin Mikroskopta Enine ve Boyuna Kesit Görüntüleri

Liflerin mikroskobik yapılarını incelenmesi, onlarının tanınmasında önemli bir yoldur. İplik, dokuma, örgü ve yüzeylerinin hangi lif veya liflerde yapıldığını anlamak için mikroskoptaki görünüşlerini inceleyerek kimyasal işleme gerek kalmadan mümkündür. Diğer yandan, mikronla ifade edilen kalınlıkta olan lifleri meydana getiren tabakalar ve bunlar yerleşim düzeni ancak mikroskopta incelenebilir. Her doğal lifte olduğu gibi bitkisel liflerin hepsinin görünümü kendine özgüdür. Örneğin pamuk kozasının açılması ile birlikte, olgun pamuk lifleri kristal neminin bir kısmını kaybederek sağa ve sola büklümler yapar. Bu nedenle pamuk lifleri mikroskopta uzunluğuna görünüşünde büklümlü bir yapıda görülür. 
Bambu Lifi Enine Kesit Görüntüsü 

Jüt Lifi Enine ve Boyuna Kesit Görüntüsü 

Kapok Lifi Enine ve Boyuna Kesit Görüntüsü 

Kenevir Lifi Enine ve Boyuna Kesit Görüntüsü 

Koko Lifi Boyuna Kesit Görüntüsü 

Koko Lifi Enine Kesit Görüntüsü 

Manila Keneviri Enine ve Boyuna Kesit Görüntüsü 

Pamuk Lifi Enine ve Boyuna Kesit Görüntüsü 

Rami Lifi Enine ve Boyuna Kesit Görüntüsü 

8 yorum:

pamuk lifinin mikroskoptaki görünümü hani nerede diyecektim ki sondan ikinci pamukmuş..teşekkürler faydalı oldu

deve kılının enine ve boyuna kesit görüntüsü ise burada buldum http://tekstilsayfasi.blogspot.com.tr/2015/10/devetuyu-nedir-deveden-elde-edilen.html devetüyü mikroskopta görünüm

Liflerin uzunluğuna ve enine kesit görünüşündeki tabakalarının farklılıkları veya benzerliklerini ancak mikroskopta incelenerek anlaşılabilir.

merhaba selülozik liflerin mikroskop görüntüleri çok iyi verilmiş liflerin yüzlerce kez büyütüldüğünde böyle göründüğünü bilmek gerçekten ilginç. ancak kısa açıklamalarda olsa daha iyi olurmuş. fotoğrafların üzerine tıklayınca büyümesi de güzel düşünülmüş, en iyi ve faydalı tekstil sitelerinden biri

Pamuk kozasının açılması ile birlikte, olgun pamuk lifleri kristal neminin bir kısmını kaybederek sağa ve sola büklümler yapar. Bu nedenle pamuk lifleri mikroskopta uzunluğuna görünüşünde büklümlü görülür.
Yün, liflerinin en önemli özelliği en üst tabakasının pulcuk şeklindeki hücrelerden meydana gelmiş olmasıdır. İnce liflerde tek bir pulcuk bütün lifi çevreler. Lif kalınlaştıkça lifi çevreleyen pulcuk hücresi sayısı da artar. Pulcuk kenar şekilleri ve diziliş biçimleri farklı olabilmektedir.
İpek elde edilirken 5-10 kozanın ipliği birlikte çekildiğinden, uzunluğuna görünüşünde zamk ile yapışmış çok sayıda çubuklar şeklinde görünür. Enine kesiti ise iki filament halinde salgılandığından, birbirine yapışmış ikiz üçgenlerin meydana getirdiği gruplar şeklindedir.

liflerin mikroskobik görünümü için teşekkürler

tekstil lifleri boyuna kesit görüntüsü, bambu enine ve boyuna kesit, tekstil lifleri mikroskop görüntüleri, bitkisel elyaflar enine ve boyuna kesit görüntüsü, pamuk enine kesit görüntüsü, mikroskopta pamuk görüntüsü nasıldır

pamuğun mikroskop görüntüsü çok özel kendine has özellikler sağlayan bir yapıya sahip