Tekstil ve Moda

Alpaka Kumaş Nedir, Alpaka Kumaş Özellikleri

Alpaka devesi. 
Alpaka yünü, devegillerden olan ve binlerce yıl önce evcilleştirilmeye başlanmış alpaka adında bir Güney Amerika'da yetişen deve türünden kırkılarak elde edilir, kesilen bu yünler çeşitli işlemlerden sonra kumaşa dönüştürülür. 

Alpaka yünü mükemmel termal özelliklere sahiptir. Bunun nedeni lif özel yapısıdır. Bu yapı, mükemmel bir ısı dengesi sağlamasına rağmen ince aynı zamanda çok hafiftir. % 100 alpaka yününden yapılan tekstil ürünleri, koyun yününden üç kat daha fazla yırtılmaya karşı dayanıklıdır. Alpaka tekstillerinin renkleri özellikle parlaktır. Boyanmamış olsa bile, alpaka yünü eşsiz güzellikte doğal tonlarda parlar. Antibakteriyel bileşenleri nedeniyle alpaka yünü alerjisi olanlar için mükemmel bir seçimdir. 

Sadece Peru ve Bolivya başta olmak üzere Güney Amerika'da yaşayan özel bir tür olan alpaka develerinden elde edilen alpaka yünleri; benzersiz yumuşaklığı, inanılmaz hafifliği ve kendine has özellikleri ile dünyanın en değerli yünlerinden birisidir. Alpaka lifleri, doğal olarak 22 ayrı renkte olabilir ve canlı tonlarını yıllar boyunca muhafaza eder. Alpaka yünü, doğası gereği su geçirmez ve çok iyi yalıtım özelliklerine sahiptir. Bu özellikleri ile alpaka elbiseler en soğuk ve yağışlı kış günlerinde bile sımsıcak ve yumuşacık bir his sunar. Alpaka yünü çok özeldir, nadir bulunan değerli bir kumaş ham maddesidir ve asla alerjik reaksiyona neden olmaz. Yapısı gereği hipoalerjik olan alpaka yünü tene batmaz, kaşındırmaz. Alpaka devesi yünleri uzun elyaf yapısı sayesinde çok sağlamdır. Alpaka devesi yününden üretilmiş bir kazak en zor şartlarda bile mükemmel şeklini korur, uzun süre dayanıklıdır. 

Alpaka yünü, mukavemeti ve ipeksi yumuşaklığı nedeniyle çok değerlidir. Alpakadan yünler kırkım yolu ile elde edilir. Görünüş bakımından tiftik yünlerine benzer. Alpaka yünleri doğal halinde beyaz, gri, kahverengi ve siyaha kadar giden renklere sahiptir. Genelde doğal renkleri ile kullanılan alpakanın en değerli olanları siyah ve kahverengidir. 

Kamgarn (taranmış) ve strayhgarn (taranmamış) olarak işlenip, kazak, elbiselik kumaş, iç çamaşırı, şal vb ürünlerin yapımında kullanılır. 
Alpaka yününden üretilen panço elbise. 
Alpaka Kumaş Özellikleri 
- Alpaka yününün alerjik etkileri yok denilecek kadar azdır ve kaşındırma yapmaz. 
- Lanolin içermediği için temizliği daha kolay olup, üretim masrafı daha azdır. 
- Dokunuşta yağlılık hissi vermez. 
- Doğal elastikliği sayesinde örülebilir ve kumaşı kırışmaz. 
- Alpaka yünü görünüşte koyun yününe benzese de yumuşaklığı daha iyidir. 
- Yumuşaklığı, liflerinin pürüzsüz yüzeye sahip olmasından ve liflerin çap olarak koyun yünündeki liflere oranla daha az olmasından gelir. 
- Alpaka yünü, güneşten gelen radyasyonu büyük ölçüde engeller. 
- Alpakalar genellikle yüksek yerlerde ve dondurucu ortamlarda yaşadıkları için yünleri çok iyi ısıl kapasite özelliklerine sahiptir. Bu da beraberinde ısıl etkilere karşı çok iyi koruma sağlar. 
- Her bir alpaka lifinin içinde mikrometre boyutlarında hava boşlukları vardır. Bu boşluklar sayesinde alpaka kumaşı hem daha hafiftir hem de daha iyi ısı yalıtımına sahiptir. 
- Peru'daki harabelerde, iki bin beş yüz yıldan daha eski olduğu halde özgün renklerini koruyabilmiş ve çok iyi durumda olan alpaka elbiseler bulunmuştur. Alpaka liflerinden yapılmış giysiler yıllar boyunca güzelliklerini kaybetmezler. 
- Doğrudan ateşe maruz bırakılmadıkları sürece alpaka yünü yanmaz. 
- Nemden etkilenmemekle (hidrofobik) birlikte, ıslatılsa bile ısısal yalıtkanlığını yitirmez. 
- Kaliteli alpaka lifleri 18-25 mikrometre arasında kalınlığa sahiptirler. Fiyatı da kalitesi ile artmaktadır. 
- Alpaka yünü doğal ortamda yirmi iki çeşit renkte olabilir. Renkler beyazdan başlayıp kahverengi ve siyaha kadar gider, gümüş tonlarına da sahip olabilmektedir. Açık renkli olanlar daha çok renge boyanabilir ve daha dayanıklıdırlar. 
- Alpaka yününün sahip olduğu yirmi iki çeşit renk sayesinde, farklı renkte lifler karıştırılarak çok sayıda renk elde edilebilir. 

8 yorum:

Alpakalar lüks lif elde edilen birçok diğer memeliden farklı olarak, Ankara keçisi ve koyunu gibi tek tip liflere sahiptir. Kaba kıllar ve alt ince lifler gibi iki farklı türde lif üretmezler.

Genel olarak alpaka yünleri renklerine göre; beyaz, gri, taba, açık kahverengi, koyu kahverengi, siyah ve karışık olmak üzere yediye ayrılmaktadır. Tüm alpaka yünlerinin değişik renkleri arasındaki oran genellikle şöyledir; % 12 si beyaz, % 22 si gri, % 15 i açık taba, % 15 i açık kahverengi, % 23 ü koyu kahverengi, % 10 u siyah ve kalanıda karışıktır. Bunların dışında alpakalar mavimsi gri, karamel rengi, kırmızı, mercan kırı, kahverengi-beyaz, siyah-beyaz gibi pek çok farklı renkte olabilir. Moda endüstrisi için daha geniş bir renk aralığında boyanabilen beyaz ve taba renkli alpakalar tercih edilir.

Alpaka kumaşlar, aynı isimli deveye benzeyen alpaka adındaki hayvanın kürkünden kesilen kıllardan üretilen ve doğal sayılan bir kumaş türüdür. Bu kumaşın çok sayıda avantajlı getirisi olduğu için de kullanım alanları oldukça fazladır. Alpaka yününden hazırlanan alpaka kumaşın kullanımına, soğuktan koruyucu özellikleri gibi avantajları sebebiyle başlanmıştır. Ayrıca diğer hayvan yünlerine kıyasla hiç kaşındırma yapmaması da, alpakayı benzerlerinden öne çıkarmaktadır. dezavantajları olarak alpaka denen hayvanı nereden bulacaksın da yünlerini kırkacaksın?

Atkısında alpaka yünden yapılmış kamgarn iplik kullanılan kumaşlara verilen genel addır. Atkı tek katlıdır. çözgüde genellikle iki katlı kamgarn yün ipliği kullanılır. Aprede kumaşı yıpratmayan ve parlaklığı açığa çıkaran özel bir işlemler uygulanır.

Alpaka kumaş ne demek alpaka nedir: Kuru, parlak görünüşlü, tiftik karıştırılarak üretilen bir kumaştır ve alpaka kumaş ile ilgili hiç bir yerde yazmayan ve kimsenin bilmediği bir şey söylemek istiyorum, alpaka kumaşlar yazlık elbise yapımında da kullanılır.

Alpaka kumaş: Alpaka diye bilinen kumaş türü bezayağı örgülü yünlü kamgarn kumaşlar sınıfındandır. Atkı ipliğinde alpaka ve tiftik gibi parlak liflerden yapılmış kamgarn iplik kullanılan kumaşlara verilen addır. Atkısı tek katlıdır. Çözgüde genellikle çift katlı kamgarn yün ipliği kullanılır. Apre işleminde kumaşa parlaklık veren, mukavemet kazandırıcı bir özel muamele yapılır. Örnek: Mohair kumaş: Örgü B 1/1 dir. Atkı Nm: 26/1 kamgarn tiftik ipliği, sıklık: 19 ad/cm. Çözgü Nm: 52/2 kamgarn iplik, sıklık: 24 ad/cm. Pahalı, sağlam, parlak ve kaygan bir kumaştır. Toza, suya dayanımı yüksektir ve kolayca buruşmaz. Erkek yazlık elbiselerinde, erkek paltolarında astar olarak, yaşlı bayan giysilerinde manto ve giysilik yapımında kullanılır. Daha ağırca olan kaliteleri kaim perdelik veya döşemelik olarak kullanılır. Memleketimizde, alpaka diye anılan bazı kumaş türlerinin lif tiftiklerinden yapıldığı, bunların şekil ve görünüş benzerliğinden başka gerçek alpaka kumaşları ile ilişkilerinin bulunmadığını, ayrıca belirtmek gerekir. Bu hayvanların lifleri tekstil endüstrisinde kullanılır, ince parlak, sağlam ve yumuşaktır. Değeri yüksek, kadın ve erkek kumaşlarının yapımına elverişlidirler. Fakat üretim miktarları fazla olmadığından fiyatları oldukça pahalıdır. Aşağıda alpaka kumaşlardan bazı örnekler bulunmaktadır:

Alpaka kumaşlar: Atkısında alpaka gibi parlak liflerden yapılmış kamgarn iplik kullanılan kumaşlara verilen genel addır. Atkı tek katlıdır. Çözgüde genellikle iki katlı kamgarn yün ipliği kullanılır. Aprede kumaşı yıpratmayan ve parlaklığı açığa çıkaran özel bir rutin uygulanır. Örnek: Alpaka Kumaş: Bezayağı örgü, atkı 26/1 Nm kamgarn tifitk ipliği, cm’de 19 sıklıkta, çözgü 52/2 Nm kamgarn iplik, cm’de 24 sıklıkta

alpaka elbise nedir, alpaka kumaşlar, alpaka elbiseler nasıldır, alpaka kumaş özellikleri, alpaka kumaşı nedir