Tekstil ve Moda

Jakar Makinesi ve Jakar Kumaş Üretimi

Mekanik jakar makineleri, günümüzda yerini elektronik jakar makinelerine bırakmıştır. 
Jakar kumaş, ipliklerin jakar makinesinde bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı yüzeylerdir. Pamuk, yün, polyester, keten vb. doğal ve yapay ipliklerden elde edilir. Birbirlerine dik ve paralel konumda bulunan farklı renklerdeki ipliklerin birbirlerinin altından üstünden geçirilmesi ile kumaş oluşturulur. 

Jakar makinelerinde kullanılan iplik sayısı ne kadar fazla ise dokumada oluşacak desen de o kadar ayrıntılı olmaktadır. Günümüzde kullanılan jakar makinelerinde kullanılabilecek iplik sayısı dokuma üzerinde çok detaylı; adeta tablo gibi, şekillerin oluşturulmasına imkan sağlamaktadır. Jakar makineleri her bir çözgü ipliğine hareket verebilen ağızlık açma mekanizmalarına sahip olmasıyla diğer dokuma makinelerinden ayrılır. 

Jakarlı ağızlık açma mekanizmaları 
Birbirinden bağımsız tek veya grup halinde çözgü ipliğinin idare edilmesini gerçekleştiren ağızlık açma mekanizmaları jakar mekanizmaları olarak adlandırılmaktadır. Jakarlı ağızlık açma mekanizmaları ile hemen her türde motifi dokuyabilmek mümkündür. Bu geniş desenlendirme olanağı, sistemin çok fazla sayıda çözgü ipliğine ayrı ayrı hareket verebilmesinden kaynaklanmaktadır. Bir motifi oluşturabilmek için desen raporunda bulunan çözgü teli sayısı kadar çözgü hareketi sağlamak gerekir. Jakar mekanizmaları çalışma prensiplerine göre tek stroklu, çift stroklu olarak iki ana gruba ayrılırlar. Bu gruplar kendi alt gruplarına da bölünebilmektedirler. 
- Tek stroklu tek silindirli jakar mekanizmaları 
- Çift stroklu ve tek silindirli jakar mekanizmaları 
- Çift stroklu ve çift silindirli jakar mekanizmaları 
- Çift stroklu mekanik kontrollü jakar mekanizmaları 
- Çift stroklu elektronik kontrollü jakar mekanizmaları 

4 yorum:

Jakarlı makine kumaşı farklı renklerde ve desenli olarak dokuyan tezgah

Çözgü ve atkı iplikleri birbirine bağlanmaları sınırsız şekilde olabilir. Elde edilecek dokuma kumaş örgü yapısının çeşitliliği kullanılan dokuma teknolojisine göre değişir. Armürlü tezgâhlarda bu çeşitlilik gücü çerçevesi sayısı ile sınırlıyken, jakarlı tezgâhlarda istenilen her türlü desen dokunabilmektedir.

rejenere jakar kumaş gibi sorular var bunlar jakar kumaşın rejenere olmasından değil jakar kumaş malzemesinin rejenere lifler olmasından

jakar kumaşlar nedir, jakar kumaş kullananlar, jakar elbise, jakar kumaş özellikleri, jakar tanımı, jakar tekstil kumaşları neler,