Tekstil ve Moda

Sahtiyan Nedir, Sahtiyan Deri Ne Demek

Doğal boyasız astarlık sahtiyan keçi derisi. 
Sahtiyan, (Alm. Ziegenleder, Fr. chevreau, İng. kid leather; kidskin) sepilendikten sonra boyanmış ve cilalanmış deriye denir. Bu deriden yapılmış olan ürünlere de sahtiyan denir. Sahtiyan deriler genellikle keçi derisinden üretilmektedir Sepilenen sahtiyanlar kullanılacak alanda mest, cilt vb. uygun duruma getirmek için çeşitli işlemlerden geçirilip sonra boyanıp cilalanmış deri malzemelerdir. 

Sahtiyan kelimesi Türkçe sözlükte "1. işlenmiş şey, 2. özel bir yöntemle işlenmiş deri, maroken" anlamına gelir. Farsçadan dilimize geçmiştir. 

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türkler'in deri ustalığı Ahiler'in çabalarıyla büyük ilerleme göstermiştir. Fatih Sultan Mehmet, fethettiği İstanbul'da Yedikule yakınlarında günümüzde Kazlıçeşme denilen yerde 33 salhane, 360 tabakhane yaptırmıştır. 16. ve 17. yüzyıllarda Türk dericiliği en parlak devrini yaşamıştır. Türklere özgü bir deri yapım yöntemi olan sahtiyan, bu dönemde dünyaca kabul görmüş ve İngilizce literatüre "Turkish Leather" olarak girmiştir. 

Tarihte kitapların cilt yapımında kullanılan sahtiyan deriler keçi derisinden imal edilmiştir. Sahtiyan, klasik usulde ıslatılıp yumuşatılarak bıçkı ile kağıt inceliğinde tıraş edilmek suretiyle hazırlanırdı. 

1 yorum:

Sahtiyan cilt kaplama derisi ve semerlik deri yapımlarında kullanılmaktadır.