Keçi derisi mest. |
Mest, ev içinde ve üzerine başka bir ayakkabı geçirmek suretiyle dışarıda giyilen bir ayakkabı türüdür. Mest ayakkabılar, üzerine abdest alırken mesh edilebilen, kısa konçlu, hafif ve yumuşak bir ayakkabı türüdür.
Mest, namaz öncesi abdestde ayak yıkamak yerine mesh ederek (eli ıslatıp sıvazlayarak) kolaylık sağlaması bakımından özellikle soğuk kış aylarında genellikle yaşlılar tarafından kullanılır.
Kundura ya da pabucun içine giyilen yumuşak mest ayakkabının değişik türleri vardır. Devenin ayak derisinden yapılanına deve mesti, yandan kopçalısına serhatlı mest denilmektedir. Ayakları abdest alırken üşüyen başta yaşlılar tarafından daha çok tercih edilmiştir. Eskiden mestçi esnafı tarafından ayak ölçüsüne göre sipariş üzerine yapılırdı. Günümüzde ayakkabı numaralarına göre satılmaktadır.
Mest Özellikleri
Osmanlı giyim kuşam tabirleri arasında çedik adıyla da anılan bu ayakkabı çeşidine mest denilmesinin sebebi, dini bir kolaylık olmak üzere abdest alıp giyildikten sonra abdesti bozan ilk durumdan itibaren bir gün süreyle (seferî halde üç gün) abdest alırken ayakların yıkanmayarak sadece bu ayakkabının ıslak elle sıvazlanmasının yeterli sayılmasıdır. Bundan dolayı mest, fıkıh kaideleri çerçevesinde aşık kemiklerini örtecek ve ayaktan kolaylıkla çıkmayacak biçimde yapılmaktadır. Tabanı ince köseleden olanlar da bulunmakla beraber mestin en yaygın türü tabanı dahil tamamı sahtiyan, meşin veya nubuk gibi yumuşak deri cinslerinden yapılanlardır; çünkü mestin namaz kılma sırasında kolaylıkla eğilip bükülmesi gerekmektedir. Eski mestler, genellikle sarı sahtiyandan ve profilden biçilmiş iki parçanın boydan boya dikilmesiyle elde edilen, dolayısıyla tabanının ortasından dikiş geçen ucu sivri, boğazı dar, koncu geniş ve önü giymede kolaylık sağlamak üzere dil gibi uzunca bırakılmış bir modeldedir. Üzerine giyilen pabuç ise genellikle aynı renk deriden, tabanı kösele, arkası üstüne basılarak veya gerektiğinde kaldırılıp topuğa geçirilerek giyilebilen yemeni tarzında yapılmıştır. Çedik-pabuç denilen bu ayakkabı türü sonraları mest-pabuç ve daha sonra da mest-lastik çiftine dönüşmüştür. Bugün genellikle bir yanından fermuarlı veya nâdiren iki yanından lastikli ve içi müflonlu yahut müflonsuz (çorap mest) yapılan mestlerin yine aynı deriden kesilmiş yumuşak bir tabanı bulunmaktadır.
2 yorum:
Mest fiyatları bütçenizi sarsmayacak kadar uygun ve kışın evde terlik yerine mes giyiyorum çok iyi oluyor.
ayakkabı içine giyilen mest efsane bir ürün çok büyük kolaylık
Yorum Gönder