İplikte ince yer ve kalın yer gösterimi. |
İnce Yer (-50%):
İpliğin normal enine kesitinden % 50 daha az yer kaplayan bölgeler ince yer olarak sayılır. 1000 metre iplikteki adet olarak ifade edilir. İnce yerin çoğalması ya hammaddenin ya da işletme şartlarının bozulduğunu gösterir. Genel kanı ince yerlerin iplik kopuşlarının temel nedeni olduğu yönündedir. Oysa ki bu bölgeler daha fazla büküm aldıklarından mukavemetleri her zaman düşük olmayıp örgü ve dokuma kopuşlarının temel nedeni değildirler. İnce yerin temel dezavantajı ham veya bitmiş ürünün görüntüsünü bozmasıdır.
Kalın Yer (+50%):
İpliğin normal enine kesitinden % 50 daha fazla yer kaplayan yani iplik kesitinden %50 daha kalın ve uzunluğu en az 4 mm olan yerlerdir. Kalın yer oluşumunun temel sebebi yeterli çekim almamış bölgelerin varlığıdır. 1000 metre iplikteki adet olarak ifade edilir. Kalın yerler hem nihai ürünün görüntüsünü bozar hem de sonraki aşamalardaki iplik kopuşlarının en önemli nedenidir. Çünkü bu bölgeler daha az büküm almışlardır.
2 yorum:
Kısaca ben de bir şeyler eklemek istiyorum naçizane: kavram olarak tanımlarsak ince yer iplik kesitindeki kütle ortalama değerinden %50 daha ince olan kalın yerler ise kütle ortalama değerinden %50 daha kalın olan yerlerdir. Yani istenmeyen bir durumdur ipliğin özelliklerinin her yerde hemen hemen aynı olması istenir bunun nedeni ipliklerden elbise elde edilirken bu hatalar soruna neden olur örneğin ince yerlerden iplik kopabilir, kalın yerler ise makinelerde işlem sırasında tıkanıklık ve takılmaya bağlı yine kopmalara sebebiyet verebilir.
iplikte ince yer hatası, kumaşta kalın yerler, tekstil kalın ve ince yer,kumaşta ince yerler, kalın yerler nedir, iplikte kalın yer hatası, liflerde ince yerler ve kalın yerler,
Yorum Gönder