Tekstil ve Moda

BCF İpliği Nedir, BCF İplik Özellikleri

Polipropilen BCF halı ipliği. 
BCF ipliği (Alm. BCF Garn, n; Fr. fil BCF, m; İng. BCF yarn; Bulked Continuous Filamanent), halı üretiminde kullanılan, genellikle polipropilen, polyamid ya da polyester liflerinden elde edilen, hacimli, devamlı lif ipliği. 

Hacimlendirilmiş sonsuz filament, (bulk continuous filament); başta polipropilen olmak üzere belirli sentetik lifler masterbatch boya dozajlanarak eksturüzyon yöntemi ile homojen karışım sağlandıktan sonra düze kalıplarından pompalanarak filament haline getirilir. Filament haline gelmiş olan polipropilen, ani bir soğutmaya tabi tutulur ve malzemenin kristalleşmesi sağlanır. 

İlk aşamada mukavemetsiz ve düz filament haline gelen elyaf üzerine harman yağı uygulanarak sıcak godetlerden geçirilmek sureti ile çekim yapılır ve filamentlere mukavemet kazandırılmış olur. Çekim ünitesinde filamentler ipliği güçlendirmek için gerilir ve ipliğin hacmi tektürize ünitesi tarafından verilir. İplik sarıcıda bobinlere sarılmadan önce tamburda iplik soğutularak sabitlenir. 

Makine halılarının üretiminde BCF ipliği kullanımının avantajlarından biri, tüylenmemesidir. Çünkü ipliğin devamlılığı yüzünden lifler halının çözgü ve atkıları arasından kolayca çıkmazlar. 

0 yorum: