Tekstil ve Moda

Ozon ile Ağartma İşlemi, Ozon Yıkama Ne Demek

Tekstilde denim ürünlerinde kullanılan kumaşlar indigo boyar maddesi ve reaktif boyalar kullanılarak renklendirilmiştir. Son kullanıcı ürününe dönüşmeleri için kumaşlara yıkama, taşlama, ağartma gibi finishing olarak bilinen işlemler uygulanarak istenilen renk ve özelliklere getirilmesi gereklidir. Rengin istenilen düzeye getirilebilmesi için ağartma işlemi yapılmaktadır. Ağartma işlemi, kumaş üzerindeki boyar maddenin mekanik veya kimyasal olarak kumaştan uzaklaştırılarak renginin koyudan açığa doğru istenilen düzeye kadar açılmasıdır. 

Ozon ile yıkama, indigo ile boyanmış denim kumaşın renginin açılması ve kumaşın ağartılması için ozon yöntemi kullanılmaktadır. Farklı pH, sıcaklık ve nem oranlarında gerçekleştirilen ozonlama işleminde farklı sürelerle de çalışılarak renk açılmaları gözlenmiştir. Oldukça kısa bir sürede ozonun denim ağartma üzerindeki başarısı kanıtlanmış bulunmaktadır. 

Denim ürünlerinin ağartılması için birçok yöntem uygulanmaktadır. Bunlardan birisi ozon gazı kullanarak kimyasal olarak boyar maddeyi okside ederek ürünün rengini açmak, ağartmaktır. Tekstil ve denim ürünlerine kuru, su içermeyen düşük nemli bir durumda uygulanan ozon gazı, ürünün rengini açmaktan, tam manasıyla ağartmaktan ziyade kumaş yüzeyinde genel bir temizlik yapar. Ozon ağartması rengi bozmaz, sadece kumaş yüzeyinde selüloz liflere daha az tutunmuş olan indigo ve boyar molekülleri okside ederek temizler. 

0 yorum: