Tekstil ve Moda

Kam Nedir, Kam Mekanizması Ne Demek

Kamlar, iğnelere örme yüzeyi oluşturmak için çeşitli hareketleri yaptıran parçalardır. 
Kam mekanizması (Alm. Kurvengetriebe, Mitnehmersteuerung, Fr. mécanisme à came, İng. cam mechanism), örmecilikte, iğnelerin ayakları aracılığıyla yükseltip alçaltarak ilmek oluşumunu sağlayan, üzerinde iğne ayaklarının hareketi için kanallar ve kumaş sıklığı için ayar parçaları bulunan mekanizmaya denir. 

Kam makine dinamiğinde sırası ile kendisine temas eden düzenekleri harekete geçirmeye yarayan bir mekanizmadır. 18. ve 19. yüzyıllarda metal bir silindirin üzerine yerleştirilmiş çok sayıda kam sayesinde ardışık veya döngüsel hareketler elde edilebilmekteydi. Aynı düzenek müzik kutularında ve laterna mekanizmalarında da kullanılmaktaydı. Mekanik robotlar ve otomatlar için bir tür programlayıcı sayılabilecek kam düzenekleri bugün modern otomobil motorlarında da eksantrik milinin üzerinde konumlanarak yakıt ve egzoz supaplarının açılmasını ve kapanmasını kontrol etmektedir. 

Kam çifti iki serbestlik derecesine sahip ve kinematik elemanlar arasında nokta veya çizgi teması olan yüksek kinematik çifttir. Günlük kullanımda ise kam genellikle eğri bir profile sahip bir uzvun bu yüzeyi ile basit bir şekle sahip bir diğer uzuvla temas eden cisimdir. Kam mekanizması ise, yapısında en az bir kam çifti olan mekanizmadır. 
Kam, iğneleri yukarı ve aşağı hareket ettirerek örme kumaş dokusunu meydana getirir. 
Her türlü hareketin elde edilebilmesi mümkün olduğundan ve tasarımı diğer mekanizmalarla karşılaştırıldığında nispeten kolay olması nedeni ile kam mekanizmaları uygulamada en fazla kullanılan mekanizmalardır. Kamlar ayarlı olabilir veya kolayca değiştirebilir şekilde tasarlanabilir (modern dikiş makinelerinde olduğu gibi). Diğer mekanizmalarla elde edilmesi kolay olmayan hareketler kam mekanizmaları ile kolayca elde edilebilir (beklemeli hareket gibi). Ancak hassas kamların maliyetleri oldukça yüksek olup, kamlarda sürtünme ve aşınma önemle dikkate alınması gereken hususlardır. Yüksek hızlarda ve/veya yüksek yükler altında kam mekanizmalarının düzgün çalışabilmeleri çok dikkatli tasarımı ve çok hassas imalatı gerektirir. Bu nedenle bilhassa yüksek hızda çalışması istenilen makinelerin tasarımı sırasında mümkün olduğunca az kam kullanılmasına dikkat edilmesi önemlidir. 

0 yorum: