Tekstil ve Moda

Hangi Çamaşır Kaç Derecede Yıkanır

Yıkama sıcaklıkları olarak, hassas çamaşırlar için düşük dereceler tercih edilmelidir. 
Çamaşırlarınızı uygun yıkama programlarında ve doğru sıcaklıkta yıkamak hijyen açısından çok önemlidir. Ayrıca seçeceğiniz sıcaklık derecesi, çamaşırların renginin solması, açılması ya da esnemesi gibi riskleri de en aza indirir. 

Genel olarak renkli pamuklu çamaşırları 40 derecede; yünlü, ipekli gibi narin kumaş yapısına sahip olanları 30 derecede veya soğuk suda yıkayabilirsiniz. Lacivert, siyah gibi koyu renkli çamaşırlar, renk veren çamaşırların başında gelir. Dolayısıyla koyu renk çamaşırları renkli ya da beyaz çamaşırlarla birlikte yıkamamaya özen göstermelisiniz. Siyah çamaşırların renginin solmaması için genellikle 30 derece gibi düşük sıcaklıklar tercih edilir. 

Beyaz çamaşırların bembeyaz olması için yüksek sıcaklıklar yeterli olmayabilir. Kimi zaman lekelere çok fazla bekletmeden müdahale etmeniz gerekir. Bunun için lekenin üzerine biraz sıvı deterjan döküp çamaşırınızı soğuk suda bekletebilir, duruladıktan sonra çamaşır makinesine atabilirsiniz. 

Beyaz çamaşırlar kaç derecede yıkanır 
Beyazlar kiri en fazla gösteren giysilerdir. Bu nedenle de beyaz çamaşırları yıkamak için genellikle 60 derece tercih edilir. Ancak 60 derece, tüm beyazlar için standart bir derece değildir. Örneğin ipekli kumaşa sahip bir bluzu 60 derece gibi yüksek bir sıcaklıkta yıkamak, bluzun yıpranmasına neden olur. Bu nedenle beyazları da kendi içerisinde gruplandırmanız gerekir. Hassas kumaşa sahip beyazları daha uzun süre giyebilmek için yıkama talimatına uygun olarak daha düşük sıcaklıklarda yıkamalısınız. Sıcağa karşı daha dayanıklı olan pamuklu giysileri ise yüksek sıcaklıklarda yıkayabilirsiniz. 

Deterjan miktarı nasıl olmalıdır 
Düşük derecede bile olsa narin giysilerinizi yıkarken çok fazla deterjan kullanmak, renk atması ya da lekelenmeye neden olabilir. Makineye gerektiğinden fazla deterjan koymak çamaşırların daha temiz olmasına yardımcı olmaz; aksine çamaşırların durulanmalarını zorlaştırır ve köpüklü kalmalarına yol açar. Kumaş dokusundan arınmayan köpükler ise kuruduktan sonra leke oluşumuna neden olur. 

Beyazlar denildiğinde ilk akla gelen iç çamaşırları, maksimum hijyen için yüksek sıcaklıkta yıkanır. Fakat iç çamaşır kaç derecede yıkanır sorusunun cevabı da kumaş türüne göre farklılaşır. Dantelli, süslü ya da saten iç çamaşırlarını yıkarken hassas yıkama programlarını ve yıkama talimatında belirtilen dereceleri seçmelisiniz. Atlet ya da bozulma riski olmayan iç çamaşırları ise 60 derecede ya da gerek duyarsanız daha yüksek derecelerde yıkayabilirsiniz. 

Renkli ve siyah çamaşırlar kaç derecede yıkanır 
Renkli çamaşırları yıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri renklerin korunması ve birbirine karışmamasıdır. Kumaş türüne uygun olmayan yüksek sıcaklıklar giysilerinizin renklerinin solmasına veya bozulmasına neden olabilir. Renkli çamaşır yıkama derecesi kumaş dokusuna göre değişiklik gösterir. Giysilerin bakım etiketleri bu konuda en büyük yardımcınızdır. Genel olarak pamuklu çamaşırları 40 derecede; yünlü, ipekli gibi narin kumaş yapısına sahip olanları 30 derecede veya soğuk suda yıkayabilirsiniz. Lacivert, siyah gibi koyu renkli çamaşırlar, renk veren çamaşırların başında gelir. Dolayısıyla koyu renk çamaşırları renkli ya da beyaz çamaşırlarla birlikte yıkamamaya özen göstermelisiniz. Siyah çamaşırların renginin solmaması için genellikle 30 derece gibi düşük sıcaklıklar tercih edilir. 

1 yorum:

Tertemiz ve parlak renklere sahip giysiler için çamaşır makinesi yıkama dereceleri hakkında püf noktalarını anlatan bir yazı olmuş