Tekstil ve Moda

Supima Nedir, Supima Pamuk Ne Demek

Supima, dünyanın en ince pamuk liflerindendir. 
Supima normal pamuktan iki kat daha güçlüdür ve bu da ince olmasına rağmen olağanüstü sağlam ürünler üretilmesini sağlar. Bütün pamuklular eşit değildir. Supima ve normal pamuk aslında iki farklı ve farklı pamuk ırklarıdır. 

Dünyada yetiştirilen en yaygın pamuk türü tipik olarak yaklaşık 1 inçlik bir lif uzunluğuna sahiptir buna karşılık supima pamuğun lif ortalama 1.4 inç civarındadır. Daha uzun lifler, giysilerin ve ev ürünlerinin güçlü ve yumuşak olmasına katkıda bulunur, daha rahat olmalarını sağlar, rengi daha uzun süre muhafaza eder ve boncuklanmaya karşı koyar. Daha kısa elyaflar, pürüzlü olan ve ürünün yüzeyinde zamanla işlenmeye maruz kalan iplikler üretir. Mısır pamuğu gibi ekstra uzun lifli pamuklar sınıfındadır. 

Pima ve supima pamukları karşılaştırılması 
Pima pamuğu ve supima pamuğu kaliteleri bakımından birbirine çok benzerdir. 
- İki pamuk türü de nefes alabilen yapıya sahiptir. 
- Pima pamukları normal pamuğa göre daha dayanıklıdır. Supima pimadan da daha dayanıklı olup en dayanıklı pamuklu kumaşlar üretilir. 
- Pima normal pamuğa göre daha yumuşak ve ipeksidir. Supima pamukları ise yumuşak ve ipeksi pamuk türü olmasının yanında aynı zamanda dolgun bir his verir. 
- İki pamuk türünün bakım ve temizlenmesinde; yüksek ısıdan kaçınılması, ılık veya soğuk suyla yıkanılması ve düşük ısıda kurutulması tavsiye edilir. 
- Pima geleneksel pamuğa göre daha pahalıdır. Supima ise pima pamuğuna göre yaklaşık iki kat daha pahalıdır. 
- İki pamuk çeşidi de normal pamuk kullanılan her türlü kumaş yanında; normal pamuklulara göre daha kaliteli ve ince kumaş eldesinde kullanılabilir. 
- Pima pamukları; Avustralya, Peru, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde yetiştirilebilirken; supima pamukları yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilir. 

0 yorum: