Tekstil ve Moda

Pima Nedir, Pima Pamuğu Ne Demek

Pima pamuk tarlası. 
Pima pamuğu (Alm. Pima-Baumwolle, Fr. coton pima, İng. pima cotton), ekstra uzun lifli Amerikan-Mısır pamuğudur. 

Ekstra uzun elyaf (ELS) olarak da adlandırılan Pima pamuğu öncelikle Peru, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısı ve Avustralya'da yetiştirilen pamuk türüdür. Pamuğun üstün karışımlarından biri olarak kabul edilir ve son derece dayanıklı ve emicidir. Bu pamuk türü, ilk önce ABD'de bitki yetiştiren bir grup Amerikan Kızılderilileri olan Pima'nın adını aldı ancak pamuğun kökleri ve ilk ekimi Peru'dadır. 

Pima pamuğu, ekstra uzun elyaf pamuğu olarak bilinen bir tür pamuktur. PIMA pamuğundan üretilen tekstil ve giyim ürünleri, çok daha yüksek mukavemete sahip olmaktadır. PIMA pamuğunun inceliği ise verilen iplik numarasında, daha çok elyafın eğirilmesini sağlamakta ve bu da kumaşta yumuşaklığı, dökümlülüğü ve renk parlaklığını arttırmaktadır. 

Pima pamuğu, özel iklim ve bölgelerde; sadece çok özel şartlar bir araya geldiğinde yetiştirilebilen pima pamuğu, sahip olduğu yüksek mukavemet özelliği sayesinde canlılığını uzun süre korurken ekstra uzun elyaf yapısıyla konforlu bir giyim deneyimi sunar. Amerika'da ilk kez Pima halkı tarafından yetiştirilen Pima Pamuğu, adını toprakla konuşmayı öğrenmiş bu bilge yerlilere borçludur ve kaliteli olduğu kadar doğal giyinmeyi tercih eden insanlara hitap eder. 1700'li yıllarda Amerika’nın belirli bölgelerinde yetiştirilmeye başlandığında sadece bölgesel bir alanda kullanılan Pima Pamuğu, 20. yüzyılın başlarında ticaret ağlarının gelişmesiyle tüm dünyaya yayılır. Sadece çok sulak alanlara ve özel iklim şartlarında yetiştirildiğinde birinci sınıf pima pamuğu elde edilebilir; modern teknikler eşliğinde pima pamuğu, konforlu ve dört mevsim boyunca giyilebilen elbiselere dönüştürülür. Pima pamuğu, kusursuz yumuşaklığı, nefes alan yapısı ve ince formuyla dört mevsim giyilebilirken kendine has iplik yapısı sayesinde sıcaklığı korur. Pima pamuğu, standart pamuk türlerine oranla % 50 oranında daha uzun bir elyaf yapısına sahip olduğu için kolayca deforme olmaz. 

Pima ve supima pamuk türlerinin karşılaştırılması 
Pima pamuğu ve supima pamuğu kaliteleri bakımından birbirine çok benzerdir. 
- İki pamuk türü de nefes alabilen yapıya sahiptir. 
- Pima pamukları normal pamuğa göre daha dayanıklıdır. Supima pimadan da daha dayanıklı olup en dayanıklı pamuklu kumaşlar üretilir. 
- Pima normal pamuğa göre daha yumuşak ve ipeksidir. Supima pamukları ise yumuşak ve ipeksi pamuk türü olmasının yanında aynı zamanda dolgun bir his verir. 
- İki pamuk türünün bakım ve temizlenmesinde; yüksek ısıdan kaçınılması, ılık veya soğuk suyla yıkanılması ve düşük ısıda kurutulması tavsiye edilir. 
- Pima geleneksel pamuğa göre daha pahalıdır. Supima ise pima pamuğuna göre yaklaşık iki kat daha maliyeti yüksektir. 
- İki pamuk çeşidi de normal pamuk kullanılan her türlü kumaş eldesinde kullanılabilir. 
- Pima pamukları; Avustralya, Peru, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde yetiştirilebilirken; supima pamuğu yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilir. 

1 yorum:

Pima cotton nedir, havlu ve çarşaflarda sıklıkla kullanılan pamuk türüdür cevabı verilebilir.