Tekstil ve Moda

Country Nedir, Country Tarzı Ne Demek

Country, sözcük anlamı kırsal, kır yaşamına veya köye ait olan country, günümüzde bir dekorasyon kavramı olarak karşımıza çıkar. Country tarzı, 1990'ların başında İngiltere, Amerika ve Fransa’da kullanılan dekorasyon anlayışının çeşitli mobilyalara uyarlanması ile modern evlerde kendini göstermeye başladı. Yalnızca mobilyalar için kullanılmayan kavram, perdeden masa örtüsüne kadar tüm ev tekstil ürünlerinde ve dekoratif eşyalarda tercih edilen bir stil olup dekorasyon anlayışının genel adıdır. Ağır renklerin ve modern desenlerin yerine pastoral renklerin, çiçek desenlerinin ve ahşabın ön plana çıktığı country tarzında sıcak ve sade bir görünüm hakimdir. Country tarzı; pötikareli kumaşlar, kalın perdeler, doğal ahşap ağırlıklı mobilyalar, yumuşak koltuklar ve sade duvar ve tavan kaplamaları ile köy evlerini anımsatan bir dekor oluşturmayı sağlar. 

Günümüzde kır dekoru kavramı ile karşılanan country, modern dekorların aksine daha renkli, dinlendirici ve sıcak bir atmosfer oluşturmak isteyenlere hitap eder. Sıcak atmosferinden dolayı aile evlerinde çokça tercih edilen dekorasyon anlayışı, geçmişe yönelik tarzı ile doğaya ve nostaljiye özlem temalarını taşır. Renk tercihi olarak açık pembe, açık mavi gibi pastoral renklerin yanında kestane, ceviz, meşe gibi doğal ahşap tonlarının da sıklıkla kullanıldığı dekorasyon anlayışında, eskitme stiline ağırlıklı olarak yer verilir. Country stili; İngiliz, Fransız, Rustik ve Amerikan country tarzı olarak öne çıkar. Fransız country tarzı, eskitme eşyaların ve büyük yemek masalarının hakim olduğu bir dekorasyon anlayışıdır. İngiliz country tarzında ise rahat mobilyaların, kitapların ve şöminenin hakim olduğu bir dekorasyon vardır. Rahat yer yastıkları, mumlar ve sıcak bir aydınlatma ile tamamlanan İngiliz country tarzı, çiftlik evlerinde görülür. Rustik country anlayışında ise sıcak aydınlatmalar, rahat koltuklar ve renkli yastıklar öne çıkarken Amerikan country tarzında doğal tekstil eşyalar Amerikan stilinin en karakteristik özelliklerinden olur. 

1 yorum:

Country tarz, köy tarzı ya da şehir dışında yaşayan, taşra insanlarının ev dekorasyonu tarzı olsa da zamanla daha farklı bir hal almıştır. Çiçekli desenlerin, pötikareli kumaşların, kalın perdelerin, kabarık koltukların ve doğal mobilyaların kullanıldığı country stili ev dekorasyonunda renkler genelde pasteldir.