Tekstil ve Moda

Rattan Nedir, Rattan Mobilya Ne Demek

Rattan bitkisinin çeşitli türleri bulunmaktadır. 
Rattan, mobilya yapımında kullanılan bir tür palmiye ağacının ince bükülebilir gövdeleridir. Rattan (Malayca rotan), Calamoideae alt ailesine ait yaklaşık 600 üyesi olan eski dünya tırmanıcı palmiyesi (tropik sarmaşıklar) türünün adıdır. Bitkinin tırmanma şekli, tipik olarak ikincil bir büyümeden türetilen esnek odunsu sapının özellikleriyle ilişkilidir, bu özelliği rattanı gerçek bir ağaçtan ziyade bir liana yapar. 

Rattan, hasıra benzeyen tarzda mobilyalarda kullanımıyla bilinir. Rattan, genelde insanlar tarafından genelde bambuya benzetilip karıştırılsa da; bambu ile rattan arasındaki fark arasındaki bükülebilme özelliğidir. Bambu esner ama bükülmez içi boştur düğüm yerleri doludur, rattan ise hem esner hem de bükülebilir. 
Rattan hasır dokuma. 
Doğal rattan, Avustralya, Afrika  ve Asya'nın tropikal bölgelerinde yetişen rattan ağaçlardan, bahçe mobilyalarında genellikle örgü biçimde örülen bir bahçe mobilyası türüdür. Günümüzde rattana benzeyen plastik malzemeler üretilmektedir. Doğal rattanlar uzun süre açık alanda muhafazası esnasında, gerek güneş ışınları gerekse de sağanak yağmur, kar, don gibi zorlu iklim koşulları sebebi ile dayanıklılık gösterememektedir. 
Rattan mobilya ürünleri. 
Günümüzde gerek temin esnasında gerekse de üretiminde doğal rattan ağaç kullanımının vermiş olduğu zorluk ve artan maliyetler sebebi ile tercih sebebi olmaktan gün geçtikçe uzaklaşılmıştır. Tüm bu dayanıklılık, kalıcılık ve yüksek maliyet gibi zorluklar sebebi ile üreticiler yeni alternatif arayışına girmiştir. Doğal ve şık görünümünü kaybetmeden ihtiyaca cevap verecek tasarımlar geliştirmek üzere çalışmalara başlanmıştır. 

6 yorum:

rattan bitkisi, uzun, dikenli, eklemli gövdeli bu ürünü veren tropikal Eski Dünya tırmanma palmiyesidir (Calamus cinsi).

buradaki en önemli kısım bu mobilyaların örgü şekilde bütünü oluşturularak mobilya haline getirilmesidir. Günümüzde yağmura, toza, kire ve uzun süreli kullanım dolayısıyla aşınan bu mobilyalar zamanla yerini plastik rattan bahçe mobilyalarına bırakmıştır. Plastikten üretilen rattan bahçe mobilyaları uzun ömürlü ve dayanıklı bir kullanım ömrü sunması ile birçok mekanda ve ortamda kullanılmaktadır.

ormanda halat lazım olursa rattan ipi kullanabilirsiniz rattan halat kadar sağlam olabilir.

borneo ormanlarında 150'den fazla rattan bitkisi çeşidi varmış belgeselde duydum.

Rattan örgü ile yapılan genelde bahçe mobilyaları ya da balkon mobilyalarında kullanılan günümüzde daha çok plastik gibi ucuz malzemelerden üretilen gereçlere rattan denir

Sıcak hava balonlarında kullanılan yolcu sepetleri farklı kalınlıktaki rattanların örülmesi ile yapılmaktadır.