Tekstil ve Moda

Liana Nedir, Liana Ne Demek

Liana, tropikal yağmur ormanlarında bulunan bir tür tırmanma asmasıdır. 
Liana ya da tropik sarmaşıklar, yer seviyesinden başlayarak ağaçların en üst noktalarına kadar büyüyebilen, mümkün olduğunca güneş ışığından yararlanabilmek için daha çok yukarı olmak üzere her yöne ilerleyen ve sarkan, özel olarak sınıflandırılmamış bir bitki türüdür. 

Lianalar birkaç farklı bitki ailesine aittir ve 60 cm çapa ve 100 metre uzunluğa kadar büyüyebilir. Bu parazit yapılar, kendi yapraklarını orman örtüsünün iyi aydınlatılmış yüksek kısımlarına yerleştirmek için tropikal ağaçların gövdelerini ve uzuvlarını kullanır. Büyük lianaların varlığı, daha yaşlı, daha olgun orman meşcerelerinin çok iyi bir göstergesidir. 

Lianalar, toprakta köklenen ve diğer bitkilerin etrafına tırmanan veya kıvrılan herhangi bir uzun saplı, odunsu tırmanıcı asmalardır. Tropikal orman ekosistemlerinin göze çarpan bir bileşenidirler ve tropikal ve ılıman ormanlar arasındaki en önemli yapısal farklılıklardan birini temsil ederler. Düz veya kıvrık lianalar, sık sık birbirine dolanır ve yağmur ormanında asılı bir bitki örtüsü ağı oluşturur. 

Herhangi bir bitki familyasında bu türün bireylerine rastlanabilir. Bir liana genelde en iyi nemli hava ve yaprak döken ağaçların olduğu ormanlarda büyür. Lianalar veya tropik sarmaşıklar ağaç tepelerinde yaşayan hayvanlar için oldukça önemlidir. Ağaç dal ve gövdelerinin yanı sıra birbirleri ile de dolaşan sarmaşıklar bir ağ gibi bütünleşir ve lemur, maymun gibi hayvanların hareket kabiliyetini kolaylaştırır. Rattan gibi bazı liana türleri eğilebilme kabiliyeti sayesinde mobilya üretiminde kullanılır. 

3 yorum:

bu sarmaşıkların boyları ağaçların boylarından bile uzun oluyor çünkü yukarıdaki güneşe ulaşmaya çalışıyor.

ayrıca liane şeklinde de kullanılır.

Liana isminin anlamı: sıcak memleket ormanlarında yetişen bir sarmaşık türüdür, sarmaşık diye isim konmaz