Akrilik boyalar, yağlı boya gibi ağır bir boya kokusuna neden olmaz. |
Akrilik boya, yağlı boya kıvamında, suluboya parlaklığında su bazlı bir boya türüdür. Yapısındaki esnek pigmentler sayesinde dış etkenlere yağlı boyadan daha dayanıklıdır. Tuval üzerinde çatlama yapmadığı için ressamlar tarafından tercih edilmektedir. Kokusuz ve çabuk kuruyan bir yapıya sahiptir.
Akrilik boya; su bazlı, çabuk kuruyan, toksik çözücüler içermeyen ve çeşitli yüzeylere uygulanabilen bir boya çeşididir. Renkleri ışığa dayanıklı ve kalıcıdır. Kurumadan önce sadece su ve sabun ile yüzeylerden temizlenebilir. Islakken silindiğinde kalıcı lekelere neden olmaz. Akrilik boyalar; resim çalışmalarında, ahşap boyamada ya da deri gibi farklı malzemelerden yapılan el sanatları projeleri için kullanılabilir. Fırça, rulo, airbrush ve boya bıçağı gibi aletlerle uygulanabilir.
Akrilik nasıl bir boyadır
Tüm boyalar pigmentlerden, bağlayıcı maddelerden ve çeşitli katkı maddelerinden yapılır. Bağlayıcı, boya kuruduğunda pigmentleri yerine sabitleyen şeydir. Akrilik boya söz konusu olduğunda pigmentler, su buharlaştıktan sonra yüzeyde bir film oluşturan sentetik bir bağlayıcıyla formüle edilir. Akrilik boyaları diğer boyalardan farklı kılan en önemli özelliği çabuk kurumasıdır. Akrilik, suyun buharlaşmasıyla hızla kuruduğundan, birkaç dakika içinde yüzeylerin üzerinde bir film tabakası oluşturur. Öte yandan kalın bir boya tabakasının tamamen kuruması daha uzun sürebilir. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra, boya kimyasal olarak kararlılığını korur.
Akrilik boya hangi yüzeylere uygulanır
Akrilik boyanın içeriğinde bulunan su, uygulama yaptıktan sonra kısa bir zaman içinde buharlaşır ve sadece akrilik pigmentler boyanan yüzeyde kalır. Böylece istenilen yüzey renklendirilmiş olur. Akrilik boyalarla çalışmanın avantajlarından biri uygulama çeşitliliğidir. Dokulu ve pürüzlü yüzeylerden parlak ve cam yüzeylere kadar hemen hemen her yüzeye uygulanabilir. Ahşap gibi su emici yüzeylerin, boyadan önceden zımparalanarak ve astarlanarak suya dayanıklı hale getirilmesi gerekir. MDF ve sunta gibi kaplama yüzeylerde, boya tutuşunu artırmak için yüzey hafifçe zımparalanabilir.
Akrilik ile boyama nasıl yapılır
Akriliklerin diğer sanat malzemeleri ve medium'ları ile nasıl karıştığını bilmek, başarılı bir uygulama yapabilmek için çok önemlidir. Akrilik boyalar, polimer baz özellikleri nedeniyle yağlı boyanın tercih edildiği kalın katlı boya uygulamalarında kullanılabilir. Boyalar aksi belirtilmediği sürece suyla veya uygun bir medium ile inceltilebilir. Sulu boyalarla karıştırılarak kullanılabilir. Jeller, macunlar ve medium'larla kullanıldığında, yağlı ya da sulu boya çeşitleri ile elde edilemeyen etkili efektler yaratılabilir. Akrilik boyalar, su bazlı olduğu için yağ bazlı boyalarla kimyasal olarak uyumsuzdur ve beraber kullanılamaz. Akrilik boyaların hızlı kuruma süresi nedeniyle yağlı boya tekniğinden daha farklı boyama teknikleri uygulanır. Örneğin, ıslak boyama tekniklerini akriliklerde uygulamak daha zordur. Öte yandan sulu boya ve akrilik boya nispeten hızlı kuruduğundan, geleneksel sulu boya tekniklerinin çoğu akrilik boya ile kullanılabilir. Bununla birlikte sulu boyaların aksine akrilik boyalar kuruduktan sonra tekrar sulandırılamaz.
Akrilik boyada hangi fırçalar kullanılır
Boya fırçaları söz konusu olduğunda hayvan kıllarından elde edilen doğal fırçalar her zaman en iyi sonucu verir. Ancak akrilik boyalarda bu durum geçerli değildir. Akrilik boyalarda doğal fırçaları kullanmak, fırçanın suya değdiğinde kabarmasına ve şeklini yitirmesine neden olduğu için önerilmez. Akrilik boya için en iyi fırça naylon gibi sentetik malzemelerden yapılmış fırçalardır. Fırçalar uygulama yapılacak yüzeyin özelliklerine göre sert ya da yumuşak olabilir. Sert fırçalar, kalın katlar halinde uygulanması gereken projeler için daha iyidir. Yumuşak ve esnek fırçalar ise inceltilmiş boya uygulamalarında en iyi sonuçları almayı sağlar.
Akrilik boya nasıl inceltilir
Akrilik boyalar, markadan markaya değişebilen çeşitli yoğunluk seviyelerine sahiptir. Yumuşak veya orta gövdeli boyalar sıvı, kremsi ve pürüzsüzdür. Daha yoğun ve ağır gövdeli boyalar daha kalındır. Yoğun kıvamlı akrilik boyalarda fırça darbelerini gizlemek zordur. Ancak yoğun formül, çeşitli efektler uygulamak için ideal bir kıvam sunar. Akrilik boyaları inceltmek için su ya da medium kullanılabilir. Bununla birlikte boyanın nasıl inceltebileceği üreticiye bağlıdır. Hobi kategorisinde yer alan birçok ürün kullanıma hazır olarak satışa sunulur ve boyanın su ile inceltilmesi önerilmez. İlave su eklemek, boya özelliklerinin değişmesine ve renk örtücülüğünün azalmasına neden olabilir.
3 yorum:
Akrilik Boya Nedir? Akrilik boya, sulu boya parlaklığına sahip ancak yağlı boya kıvamında su bazlı bir boya türüdür. Yapısındaki elastik pigmentler yardımıyla dış etkenlere karşı yağlı boyadan daha dayanıklıdır. Tuval üstünde çatlama yapmadığı için genellikle ressamlar tarafından tercih edilir. Bunun yanında ahşap deri, taş ve cam boyama gibi hobi çalışmalarında da kullanılır. Akrilik boyalar kokusuz ve hızlı kuruyan yapıya sahiptir.
Akrilik Boyanın Sunduğu Avantajlar Nelerdir ?
Tek bir katta bile yüksek pigment sunan akrilik boya hemen hemen her yüzeye kolaylıkla uygulanabilir. Özel bir uygulama stili ya da bilgisi gerektirmeyen bu boyalar ile herkes dilediği yeri ve objeyi kolaylıkla boyayabilir. Akrilik boyalar kokusuz bir yapıya sahip olduğu için kapalı mekanlarda da kolaylıkla uygulanabilir. Uygulandığı andan itibaren hızlı kuruyan bir yapıya sahip olması nedeniyle de yenilenmek istenen eşyalarda ve yüzeylerde pratik bir işlem sunar. Eskimiş, çizilmiş ve boyası dökülmüş ahşap eşyalar başta olmak üzere tuval, cam objeler ve hatta duvarlarda bile kullanılabilen akrilik boyalar geniş renk seçeneğine sahiptir. Kullanıldığı farklı renkleri kolay bir şekilde karıştırmaya imkan tanıyan akrilik boya, boya silme işlemine gerek duymadan da her türlü boya üzerine uygulanabilir.
Hangi Yüzeylerde Akrilik Boya Kullanılmalıdır ?
Dayanıklı yapısı, uygulama kolaylığı sunması ve uygulandığı yüzeyde parlak bir bitiş sağlaması nedeniyle el sanatlarının hemen hemen hepsinde akrilik boya tercih edilir. Akrilik boyaların ahşap yüzeylerde de kullanımı kolaydır ve kalıcı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Sıcaklık ve nemdeki dalgalanmalar ahşabın genleşmesine ve daralmasına neden olarak zamanla çatlaklara veya düzensiz yüzeylere neden olabilir. Bu nedenle, ahşap üzerinde kullanılan boyaların da minimum çatlama veya soyulma ile genişleyebilmesi ve büzülebilmesi gerekir. Bu bakımdan akrilik boya ahşap yüzeyler için en ideal boya türüdür
Yorum Gönder