Tekstil ve Moda

Nopeli İplik Nedir, Nopeli Kumaş Ne Demek

Nope, kumaş yüzeyinde görülen küçük elyaf kümeciklerine denir. Nopeli iplik ise Küçük lif kümeciklerinin iplik yapısı içinde düzensiz yerleşimi ile oluşan hatalı ya da özel kamgarn veya pamuk iplikleridir. Ştrayhgarn sisteminde nope oluşturacak olan genellikle farklı renkte kısa lifler tarakta uygun bir noktadan beslenirler. 

Bir dokuma kumaş veya örme içerisinde dekoratif etkiyi elde etmek için nope olarak bilinen ve küçük takviyeli bölgelerde belirli aralıklarla, tipik olarak değişik renklerde verilen fantezi efektleri almış olan ipliktir. Noppeler karışımlara veya ağ kumaşlara da eklenebilirler. Nopeli ipliklerde belli aralıklarla küçük iplik topakları gözükmektedir. Bu görüntü ipliğe değişik bir efekt katmaktadır. 

Nopeli iplik bir veya daha fazla iplik bileşenine sahip belirgin grup içermektedir. İplik uzunluğu boyunca düzenli veya düzensiz aralıklarla dizilmiştir. İki çift silindire sahip cihazlar kullanılarak üretilmektedirler. Nopeli iplik bariyer sisteminin altında temel ipliğe katılmakta ve büküm işlemiyle bir araya gelmektedir. Bariyerin dikey hareketi, ipliğin, uzunluğu boyunca yayılmasına sebep olmaktadır. Nopeli iplik düğüm ipliği efekti gösterir ancak düğüm ipliği gibi lif yığınından değil de dolanmış iplikten üretilmektedir. 

Nopeli iplik özellikleri, küçük lif kümeciklerinin iplik yapısı içinde düzensiz yerleşimi ile oluşan hatalı ya da özel veya pamuk-polyester iplikleridir. Strayhgarn sisteminde nope oluşturacak olan genellikle farklı renkte lifler tarakta uygun bir noktadan beslenirler. Normal düz ipliğin çapında, hacminde ve renginde kasıtlı olarak meydana getirilen düzensizlikleri yapısında barındıran fantazi ipliklerdir. 

0 yorum: