Tekstil ve Moda

Kıvrımlı İplik Nedir, Kıvrımlı İplik Özellikleri

Kıvrımlı iplik (Alm. Schlingengarn, überzwirndes Garn, Fr. fil vrillé, İng. snarl yarn), görünüm itibariyle halkalı ipliklere benzeyen, zemin, efekt ve bağlama ipliği olmak üzere üç farklı iplikten meydana gelen ve üretim sırasında yüksek bükümlü ipliklerin fazla beslenerek kendi üzerilerinde kıvrılmasıyla efekt ipliğini oluşturan fantezi ipliklere denir. 

Kıvrımlı ya da kıvrım ipliği, yüksek ve canlı bükümlü ipliklerin kendi üzerilerine kıvrılmasıyla oluşan ipliklerdir, ipliğe yetersiz gerginlikte yüksek büküm verildiğinde kıvrımlar oluşur. 

Kıvrım ipliği, ana iplikten çıkan kıvrımları bünyesinde bulunduran bir ipliktir. Elde edilişi lup ipliği ile aynıdır. Fakat esnek efekt ipliği kullanımı yerine yüksek bükümlü bir iplik kullanılmaktadır. Böylece, ön silindirde gerilim serbest kalınca lupların yerine kıvrımlar oluşur. 

Kıvrım ipliğinin sıklık ve boyutu, besleme ve eğirme gerilimi efekt ipliklerindeki büküm kademesinin kontrolü sayesinde sağlanmaktadır. Kıvrım ipliği kumaşlarda kullanıldığında seyrek ve kıllı kürk efekti şeklinde ortaya çıkar. Kıvrım iplikleri, lup ve bukle iplikleri gibi tüm kumaşlarda kullanılır. Kalın numaralarla birlikte mukavemeti yüksek tekstüre örmeler üretebilmekle birlikte ince numaralarla ise örme kumaşlar için zor bulunan renk çeşitliliği üretilebilmektedir. 

0 yorum: