Tekstil ve Moda

Meto Nedir, Metocu Ne Demek, Metolama İşlemi

Metolama makinesi. 
Metolama ya da numaralandırma (Alm. Markierung, Nummerierung, Fr. numérotage, İng. numbering), konfeksiyonda bir giysinin parçaları arasındaki renk farkını engellemek için üst üste serilerek kesilmiş olan kumaş parçalarının numaralandırılmasına denir. 

Meto, kumaşların hatalı kısımlarının işaretlenmesi için kullanılan renkli etiketlere verilen addır. Hatalı kısımların işaretlenmesi için kullanılan renkli etiketlerdir. Metocu ise bu etiketleri kumaşa iliştiren personele denir. 

Metolama işlemi, parça beden numaralarını belirlemek, kumaşın tersi ve yüzünü belirlemek, üretimin içerisinde akışı kolaylaştırmak ve lot farkından kaynaklanacak renk farkını önlemek için kumaşın ters yüzüne meto etiketinin yapıştırılmasıdır. Bu işlem elle kullanılan meto makinesiyle ya da otometo adı verilen otomatik makineyle yapılmaktadır. 
Metocu personeller. 
Meto makinesi, soğuk yapışkan etiket numaralamayı yapar. Elde metolama işlemei silikonlu bir kağıt şerit üzerinde yapışkan etiketlerin bulunduğu, tek ya da çift sıra numaratörlerle donatılmış elde kullanılan seyyar makineler ile yapılır. Kullanım kolaylığı nedeniyle en fazla tercih edilen elde etiketleme makineleridir. Bu makinelere, ilk üretimini yapan firma adından dolayı meto, etiketleme işlemine de metolama denilmiştir. 

0 yorum: