Tekstil ve Moda

Lup Nedir, Lup Ne Demek

Lup kumaşların atkı ve çözgülerini incelemek amacıyla kullanılır. 
Lup (Alm. Fadenzähler, Fr. compteur de duites, compteur fil, İng. magnifier; pick counter), genellikle kumaş analizlerinde iplik sıklıklarının, örgü ve renk birimlerinin belirlenmesinde kullanılan, alt kısmında kumaşa yerleştirilen ölçekli bir alana sahip bir tür büyüteçtir.

Lup, özel amaçlar için üretilmiş bir büyüteç çeşididir. Katlamalı lup ya da katlamalı büyüteç de denir. Lup küçük ayrıntıları daha yakından görmek için kullanılan basit, küçük bir büyütme cihazıdır. 

Lup standart bir büyüteçten farklı olarak, büyüteçe bağlı bir tutamağa sahip değildir ve odaklama merceği opak bir silindirde veya konide bulunur veya kullanılmadığında lensleri koruyan bir muhafaza yuvasına katlanır. Genelde 1×1 cm, 3×3 cm ve 5×5 cm büyüklüğünde olmak üzere çeşitli ölçülerde üretilir. Tekstil sektöründe kumaş analizindeatkı ve çözgü ipliklerinin sayılmasında sıklıkla kullanılır. 

6 yorum:

kumaşın bir santimetrekaredeki atkı ve çözgü sıklığını saymak için kullanılan araçtır kendileri. bir inclikleri de mevcuttur.

tekstil mühendisliği öğrencisinin bir cebinde hesap makinesi varsa, diğer bir cebinde de lup vardır ama öğrenci olduğu için sınavlarda lup evde unutulur, hocam ayşenin lupunu alabilir miyim muhabbetleri dönebilir final sınavında

koskoca profesör yarın lup ve cımbız ile derse gelin dediğinde oluşan sınıftaki ilginç atmosferi oluşturan mercekli kumaş yakınlaştırma cihazı

kumaşın detaylarını incelemeye yarayan, genelde 1"e 1" ölçüsünde bir ofis gerecidir. hali üzerinde kullanıldığında her bir düğümü (bkz: knot) görmenizi sağlar.

Lup, Bir tür büyüteçtir, ayrıca Romanya, Moldova da lup demek Kurt demektir.

Kullanılmadığında muhafaza içinde katlanabildikleri, bir nevi açılır kapanır luplarım var. Peki lup kullanım alanları neler ki benim lupum var evet bildiniz dokuma kumaş analizi yapıyorum ben