Tekstil ve Moda

Dijital Baskı Nedir, Dijital Tekstil Baskıcılığı

Tekstil dijital baskıcılığı. 
Dijital baskı, mürekkep püskürtmeli baskı ya da ink-jet baskı (Alm. Tintenstrahldruck, Fr. impression par jet d'ancre, İng. ink-jet printing), baskı desenlerinin bilgisayarda yaratılarak şablon ve renk ayırımları kullanılmaksızın bilgisayardan baskı makinesine gönderildiği ve daha sonra mürekkebin, deseni oluşturmak üzere damlacıklar halinde çok ince püskürtme memelerinden kontrollü olarak materyal üzerine püskürtüldüğü bir baskı tekniğine denir. 

Baskının bilgisayar destekli dijital ortamlarda yapılmasına dijital baskı denilmektedir. Tekstilde dijital baskı, hızlı bir şekilde geliştirilen dijital ortamların birden fazla destekleyici yüzey üzerinde; kumaş, kağıt ve naylon gibi yüzeylere yazılmasıdır. 

Dijital baskı dijital bazlı görselin doğrudan çeşitli materyallerin üzerine basılması işlemi olup genellikle profesyonel baskı küçük işlerin masaüstü yayıncılık ve diğer dijital kaynakları basılı kullanarak büyük formatlı ve/veya yüksek hacimli lazer veya mürekkep püskürtmeli yazıcılar ile basılma işlemidir. 

Dijital tekstil baskı, metraj ve parça baskı olmak üzere emprime baskıya alternatif, uzun vadede daha ekonomik, tuşe ve kullanım açısından daha uzun soluklu bir baskı tipidir. Dijital tekstil baskı farklı zemin tiplerine göre, dispers, asit, pigment ve reaktif boyalar kullanılarak yapılır. 

Kumaşa doğrudan dijital baskıda önemli konulardan biri, baskı yapılacak kumaşın ön hazırlık ve baskı sonrası fikse yapılması konusu. Kumaş ön hazırlığında, reaktif, asit, dispers boya tipleri için kullanılacak kumaş içeriğine göre farklı işlemler uygulanıyor. Bu ön işlemler sayesinde kumaş, baskı öncesinde hazırlanıyor ve baskıda boyanın akmaması, yayma yapmaması, kumaş üzerinde en iyi kalitede baskıyı tutma imkânı sağlanıyor. Bu sistemde, yaptığınız baskıda iz olmadığından emin olmak için, sürekli olarak makine başında bulunup baskıyı izlemenize bile gerek kalmıyor. Dijital baskı, kelime anlamı olarak baskının bilgisayar destekli dijital ortamlarda yapılması demektir, kumaşa dijital baskı ise kumaşların renklendirilmesinin dijital baskı makineleri ile bilgisayar destekli uygulanmasıdır. Biraz daha açıklayıcı olmak gerekirse son yıllarda geliştirilmesine hız verilen hassas dijital ortamların birden çok sağlayıcı desteğiyle bez, kumaş, naylon gibi yüzeylere yazılma işidir. Günümüzde özellikle kumaş ve tekstil firmaları artık dijital baskı kullanıyor. Böylece hazırlanacak numuneler için günlerce kalıp, şablon hazırlanmasına gerek kalmıyor. 

Dijital baskıların gerekliliği ilk numune aşaması ve koleksiyonların hızlı oluşumu için çok önemli bir ihtiyaçtır. Ayrıca ekolojik nedenler, hızlı moda, daha az iş gücü ve maliyet gibi diğer önemli etkenler de dijital baskının önemini ortaya koymaktadır. 

4 yorum:

Tekstilde dijital baskı kullanımı sektöre uzak birisi için biraz garip geldi

Tekstilde dijital baskı nedir diye sorardım adamlar kağıda resim basar gibi kumaşa desen basıyorlar fabrikalarda

Dijital baskı Kullanım alanları çok çeşitlidir kâğıttan kumaşa kadar, tekstilde dijital baskı nedir yukarda açıklanmış zaten, dijital baskı teknikleri ve dijital baskı çeşitleri üzerine yenilikler sürekli yapılmaktadır digital baskı teknolojisi sürekli kendini yenilemektedir.

Tekstilde Dijital baskı Parlak renkler ve hızlı çözüm. Bence güzel teknoloji.