Tekstil ve Moda

Manşon Nedir, Manşon Elbise Ne Demek

Manşonların boyuna veya omuza asılan hatta çanta gibi kullanılan modelleri vardır. 
Manşon, ellerin soğuktan korunması için dizayn edilmiş olan manşon, silindir şekle sahip iki ucu açık bir giyim eşyası olma özelliği taşır. Pratik bir kullanımı olan ürün, ellerin iki açık uçtan içeriye sokulması suretiyle kullanılır. Genel olarak astarlanmış kürk malzeme ve çeşitli kumaş türleri ile üretilen giyim eşyası, kullanım şeklinden dolayı el kürkü ya da kürk manşon adıyla da anılır. Manşon kullanımı, ilk olarak Rusya’da ortaya çıkmıştır. 

Ürünün tasarım amacı, Rus soylularının kızaklarla yolculuk ettikleri sırada ellerinin sıcak tutulmasına dayanır. Diğer halk kitlelerinin de yoğun bir biçimde ilgi göstermesi sonucu ürünün kullanımı kısa sürede önce tüm ülkeye, sonra da Avrupa’ya yayılır. Özellikle soğuk iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde hızlı şekilde elleri ısıttığı için tercih edilen bir aksesuara dönüşür. Manşon, bilek bölgesine kadar el koruması sağlaması ve elleri sıcak tutması gibi yararlı özelliklerin yanı sıra rulo tasarımın yarattığı iç hacim sayesinde çanta olarak da kullanılabilir. Dolayısıyla ürün, yanlarında çeşitli aksesuarlar taşıyan kadın kullanıcılar için çok yönlü bir araç görevi de üstlenir. 

Manşon, tarih boyunca ağırlıklı olarak kadın kullanıcılar tarafından kullanılmış bir ürün olmakla birlikte model alternatifleri arasında erkek ve çocuklara yönelik üretilmiş seçenekler de yer alır. 16. yüzyılda bir kadın moda ürünü olarak kabul edilen manşon, 17. ve 18. yüzyılda ise erkekler tarafından da kullanılmaya başlanır. Popülaritesini eldiven kullanımının yaygın hale geldiği 20. yüzyıla kadar korumayı devam ettiren ürün, günümüz modasında ise şık ve estetik bir klasik olarak nitelendirilir. Manşondan modern toplumda da çeşitli alanlarda aktif şekilde yararlanmaya devam edilir. Üründen yola çıkılarak motosiklet ve bisiklet kullanıcılarına yönelik tasarlanmış olan koruyucu nitelikteki aksesuarlar elleri sıcak tutar ve dış faktörlere karşı koruma sağlar. 

6 yorum:

Manşon, elleri soğuktan korumak için içine sokularak soğuktan koruyan kürk vb muhafazalık elbise.

Her iki el için de soğuğa karşı koruma sağlayan bir kılıf olan manşonlar aynı zamanda zarif bir aksesuar olarak da kullanılıyor.

İnglizcesi Muff (handwarmer) olan el ısıtma ve sıcak tutma aparatıdır

manşon rusyada eskiden kullanılan bir eldiven türüdür

kürk manşon olarak bilinen kürklü eldivenlere denir

manşon nedir diyorum civata somun tarzı şeyler çıkıyor aslında kürk manşon veya manşon kürk falan lazımmış ilk başta manşon moda manşon elbisede bizi doğru yere götürür sanırım.