Polietilen Tereftalat (PET); dimetil tereftalat (DMT) veya tereftalik asidin (PTA), monoetilen glikol (MEG) ile birleşerek polimerleşmesi sonucu elde edilen termoplastik bir polimerik malzemedir.
PET, kimyasal yapısı polietilen teraftalat olan ve polyester grubundan bir plastiktir ve en çok kullanılan plastik malzemelerden biridir. Mukavemeti iyi, sağlıklı, şeffaf olması sebebiyle tercih edilen bir malzemedir. Pet malzemeler hem hafif hem de %100 geri dönüştürülebilirdir. Temas ettiği ürünlerle herhangi bir kimyasal etkileşiminde bulunmaz. Bu yönüyle gıda ürünleri için ideal bir çözümdür. Bu sayede bir çok yiyecek ve içecek maddesi bu malzemeyle birlikte işlenir veya paketlenir.
Temelde iki tür PET vardır; APET (Amorf PET) ve CPET (kristal PET). Bu iki malzemenin bileşimleri farklı olmasına rağmen aynı fiziksel özelliklere sahiptirler. APET'in amorf olması sebebiyle, yüksek şeffaflık gösterir. APET aynı zamanda sağlamlığı ile bilinen ve darbelere karşı dirençli olan bir malzemedir. İç basınç ve gerilme çatlamasına karşı iyi bir dirence sahiptir. Bunun yanı sıra gaz ve su geçirgenliği çok düşüktür. -20 °C ile + 60 °C arası sıcaklıklarda kullanılabilir. Bu malzeme cama yakın bir şeffaflık göstermesi sebebiyle, içinin görünmesi istenen her türlü gıda ve temizlik ambalajlarında son derece kullanışlıdır.
Polyester için geri dönüşüm sembolündeki (Mobius Loop) 1 numara PET'e aittir. Dolayısıyla birçok kişi polyesteri PET olarak adlandırır. Daha detaylı olarak belirtmek gerektiğinde kristal (CPET), amorf (APET), geri dönüşümlü (RPET) veya glikol modifiyeli (PETG) şeklinde sınıflandırılmaktadır. PETG diğerlerinde göre daha pahalıdır. Bunun yanı sıra, konvansiyonel kalıplama prosesinde APET'den daha kolay şekillendirilebilmektedir. Aynı zamanda daha yumuşaktır ve APET'e göre daha kırılgandır. Kalıp tasarımları APET için uygun olmayan üreticiler, daha yumuşak olması sebebiyle genellikle PETG ile çalışır. Geri dönüşüm uygulamaları açısından bütün petlerin aynı şekilde davrandığını söylemek mümkündür.
PET polimer cips halinde çeşitli sektörlerde hammadde olarak kullanılmaktadır:
Film
Başta gıda paketleme olmak üzere her türlü film uygulamaları
Enjeksiyon
Her türlü plastik malzeme üretimi
Endüstriyel
Kord bezi gibi yüksek mukavemet gerektiren endüstriyel uygulamalar
Medikal
Medikal cihaz aksamları ve medikal malzemeler
Tekstil
Kesikli ve kesiksiz elyaf ve nonwoven üretimleri
0 yorum:
Yorum Gönder