Tekstil ve Moda

Bukle İplik Nedir, Bukle İplik Ne Demek

Bukle iplikler. 
Bukle iplik (Alm. Bouclé, Fr. fil bouclé, İng. boucle yarn), birbiriyle bükülmüş öz ipliği ve ince bir bağlama ipliği ile bunların üzerinde ters yönde daha düşük bükümle bağlanan efekt ipliğinden oluşmuş, dalgalı görünümlü bir çeşit fantazi ipliktir. 

Bukle iplik, yüzeyinde bukleli çıkıntılar oluşturmak için efekt ipliğinin ana iplik etrafına sarılmasıyla elde edilir. Efekt eldesi, ipliğin fazla beslenmesiyle sağlanmaktadır. Bukle iplikler yarı dairesel luplardan meydana gelmektedir. Silindirler arasındaki yüzeysel hız farkı nedeni ile verilen büküm, efekt ipliği sarmaya yetmemekte ve bukleler meydana gelmektedir. 

Bukle iplik üretiminde ring ve oyuk iğli eğirme sistemleriyle bu ikisinin birleşimi olan kombine eğirme sistemleri kullanılmaktadır. Kombine eğirme sistemlerinde sarılan ipliklere oyuk iğin alt tarafında bulunan ring eğirme sistemi tarafından gerçek büküm değeri verilmektedir. İpliklerde iki çeşit büküm bulunmaktadır. Bunlardan birisi zemin ve efekt ipliklerinin kendi kendilerine sarıldığı büküm, diğeri birbirine bağlanan ipliklerin zemin ve efekt iplikleri etrafına sarıldığı bükümdür. 

Bir bukle iplik türü olan basit bukle iplik, yünlü görünümlü kumaş yaratmak için özellikle sonbahar ve kışlık örme üretimlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu iplikler, efekt oluşturmak için planlanan farklı renk dilimleri vasıtasıyla renk harmanı yaratılmasını mümkün kılmıştır. Bu efekt örme bukle ipliklerde kendini göstermektedir. 

Bukle kumaş, bukle veya kıvırcıklı görünüşe sahip fantezi ipliklerin kullanımıyla üretilen düzgün olmayan yüzeye sahip, dokuma veya örme kumaşlardır. Bunlar çok çeşitli liflerden ve paltoluk gramajlarda üretilir. 

0 yorum: